Bardzo prosty przepis na pyszne domowe pszenne bułeczki i co najważniejsze bez konserwantów i ulepszaczy !:). Smakowały całej rodzinie, poproszono mnie o częstsze ich pieczenie. Zniknęły po jednym dniu :). Z tych proporcji wychodzi 8-9 bułeczek.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 500 gram mąki pszennej
- 130 ml ciepłego mleka
- 20 gram świeżych drożdży
- ok 130 ml wody
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Przygotowujemy rozczyn z drożdży : do miseczki/szklanki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min do wyrośnięcia,
- do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy rozczyn z drożdży. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dodając ciepłą wodę, pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło, ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne,
- wyrobione ciasto wkładamy do miski na dnie lekko oprószonej mąką, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
- wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę, następnie dzielimy na równe porcje. Z porcji ciasta formujemy kulki które układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniami do dołu,
- bułki przykrywamy ścierką i odstawiamy jeszcze na ok 30 min do wyrośnięcia,
- następnie w każdej z bułeczek za pomocą tępej strony noża na środku robimy wgłębienie prawie do spodu, gotowe bułeczki możemy lekko z wierzchu natrzeć ręką lub sylikonowym pędzelkiem wodą aby skórka była błyszcząca,
- gotowe bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 20 minut do momentu aż ładnie się zarumienią, upieczone bułki odstawiamy do przestygnięcia,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia