Ryba w cieście to bardzo fajna alternatywa dla zwykłej smażonej ryby w panierce. Idealnie nadaje się zarówno do frytek jak i opiekanych ziemniaczków lub jako samodzielny obiad z dodatkiem soku z cytryny oraz sosu tatarskiego lub czosnkowego. Prosty i szybki przepis, może nie do końca „fit” ale raz się żyje i czasami można sobie pozwolić na odrobinę przyjemności 😉
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza lub mintaja
- 100 g mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej roślinny
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Rozmrażamy filety naszej ryby.
- Do miski wsypujemy 100 g mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, a także doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wlewamy pół szklanki mleka i wbijamy 1 jajko.
- Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go do około 175 stopni.
- Rozmrożone filety dokładnie osuszamy z wody (np. ręcznikiem papierowym) kroimy na około pół centymetrowe plastry.
- Kawałki naszej ryby zanurzamy w misce z ciastem, a następnie wrzucamy do rozgrzanego oleju do momentu uzyskania brązowego koloru (około 1-2 minuty).
- Tak usmażone kawałki ryby wykładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Czas przygotowania: min
Zdjęcia