Błyskawiczne i banalnie proste w przygotowaniu pączuszki z serków homogenizowanych. Mięciutkie i przepyszne. Znikną z talerza w mgnieniu oka :). Idealne na karnawał jak i na co dzień. Łatwo dostępne i podstawowe składniki, czyli to co lubię w kuchni najbardziej.!
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 450 gram serka homogenizowanego waniliowego
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka o pojemności 250 ml)
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 800 ml oleju rzepakowego do smażenia
- cukier puder do obtoczenia pączuszków
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do miski przesypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki. Wbijamy jajka i dodajemy serki homogenizowane. Dokładnie mieszamy łyżką aż powstanie jednolita masa.
- w międzyczasie w szerokim garnku lub na głębokiej, szerokiej patelni rozgrzewamy olej.
- następnie natłuszczonymi w oleju dłońmi formujemy kuleczki i wrzucamy je na gorący tłuszcz. ( ciasto ma luźniejszą i lepką konsystencje dlatego musimy mieć natłuszczone ręce aby łatwo było formować pączuszki),
- pączki smażymy ok 6 min (praktycznie nie musimy ich obracać w czasie smażenia bo przekręcają się same :)), usmażone wyławiamy cedzakiem na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- gdy lekko przestygną, obtaczamy je w cukrze pudrze,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia