Pieczarki w serowej panierce to banalnie prosty pomysł na pyszną i chrupiącą przystawkę. Wyśmienicie smakują podane z domowym sosem czosnkowym lub ulubionym ketchupem. Smaczna przystawka która umili niejedno spotkanie rodzinne lub imprezę :).
Składniki:
- 500 gram pieczarek
- 4 jajka
- ok 70 gram sera żółtego w kawałku
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, oregano, słodka papryka
- bułka tarta
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- obmyte pieczarki obieramy i odcinamy ogonki,
- do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je przy pomocy widelca, dodajemy sól, pieprz i opcjonalnie słodką paprykę. Mieszamy jajka z mąką i startym na drobnych oczkach tarki serem aż powstanie jednolita ciasto/masa.
- pieczarki maczamy w jajku a następnie panierujemy w bułce tartej,
- opanierowane pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju na patelni aż będą rumiane z obydwu stron, ( ja smażyłam pod przykryciem),
- usmażone pieczarki przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu a następnie przekładamy na półmisek.
- podajemy z ketchupem lub domowym sosem czosnkowym,
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/01/135807819_435539630828488_1267874227987952419_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/01/135848859_1510688375789350_4576127136560065959_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/01/136147526_448648186159952_5387950866220453692_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/01/g-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)