Szybkie pączuszki z serków homogenizowanych

Błyskawiczne i banalnie proste w przygotowaniu pączuszki z serków homogenizowanych. Mięciutkie i przepyszne. Znikną z talerza w mgnieniu oka :). Idealne na karnawał jak i na co dzień. Łatwo dostępne i podstawowe składniki, czyli to co lubię w kuchni najbardziej.!

Składniki:

  • 450 gram serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka o pojemności 250 ml)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 800 ml oleju rzepakowego do smażenia
  • cukier puder do obtoczenia pączuszków

Przygotowanie:

  • do miski przesypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki. Wbijamy jajka i dodajemy serki homogenizowane. Dokładnie mieszamy łyżką aż powstanie jednolita masa.
  • w międzyczasie w szerokim garnku lub na głębokiej, szerokiej patelni rozgrzewamy olej.
  • następnie natłuszczonymi w oleju dłońmi formujemy kuleczki i wrzucamy je na gorący tłuszcz. ( ciasto ma luźniejszą i lepką konsystencje dlatego musimy mieć natłuszczone ręce aby łatwo było formować pączuszki),
  • pączki smażymy ok 6 min (praktycznie nie musimy ich obracać w czasie smażenia bo przekręcają się same :)), usmażone wyławiamy cedzakiem na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • gdy lekko przestygną, obtaczamy je w cukrze pudrze,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *