Ciasto kokosowa stracciatella to wyśmienite i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia na herbatnikach . Delikatne, kremowe, z chrupiącymi kawałkami czekolady. Po prostu rozpływa się w ustach. Dzięki dodatkowi lekko kwaskowatego dżemu ciasto nie jest mdłe, gwarantuje ze zniknie z talerza w mgnieniu oka :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- ok 400 gram maślanych herbatników, u mnie 1 duże podwójne opakowanie
- 250 gram masła
- 200 gram czekolady, u mnie mlecznej
- 1 litr mleka plus 1 szklanka, szklanka o pojemności 250 ml
- 3 budynie śmietankowe
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek wiórek kokosowych plus garść wiórek do posypania wierzchu ciasta
- mały słoik lub 3/4 większego ulubionego gęstego dżemu, u mnie domowy dżem z winogron
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- ugotowanie budyniu: litr mleka zagotowujemy wraz z cukrem i wiórkami kokosowymi. W pozostałej szklance mleka mieszamy dokładnie budynie tak aby nie powstały grudki. Rozrobioną masę budyniową przelewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając aby się nie przypaliła i nie powstały grudki. Zagotowujemy na małym gazie. Następnie ściągamy z ognia, przykrywamy z wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. ( Ja zawsze wieczorem gotuje budyń i zostawaim na całą noc do ostygnięcia, na drugi dzień rano miksuję masę).
- czekoladę drobno siekamy nożem lub rozdrabniamy w robocie ale uważamy aby nie zrobić z niej mączki.
- przygotowanie masy: miękkie masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy chwilę aż powstanie jednolita masa. Do powstałej masy dodajemy 2/3 posiekanej czekolady po czym delikatnie mieszamy przy użyciu szpatułki do połączenia się składników.
- składanie ciasta: na dno blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy i rozprowadzamy 1/3 masy czekoladowo- kokosowej, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Drugą warstwę herbatników smarujemy dżemem, na dżem kładziemy kolejną 1/3 część masy kokosowej, na masę układamy trzecią warstwę herbatników po której rozprowadzamy pozostały krem.
- wierzch ciasta posypujemy pozostałą czekoladą oraz wiórkami kokosowymi które lekko dociaskamy przy pomocy szpatułki lub dłonią do masy.
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki tak aby masa stężała i herbatniki zmiękły. Ciasto kroimy na drugi dzień.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Brzmi pysznie. Ja ostatnio pierwszy raz gotowałam z Thermomixem, i zainspirowana świetnym blogiem (supergarnek.pl) zrobiłam mus kokosowy… wyszła rewelacja, będę testować więcej kokosowych przepisów zdaje się 😀