Zapiekane Kotety z piersi kurczaka z serem i brzoskwiniami

Kotlety z piersi kurczaka zapiekane z serem i brzoskwiniami to świetny pomysł na prosty i szybki rodzinny obiad. Znakomicie smakują w towarzystwie ziemniaków i domowej surówki. Fajna odmiana od tradycyjnego kotleta. Smakują wyśmienicie.

Składniki:

  • 3 pojedyńcze filety z kurczaka
  • 2 jajka
  • bułka tarta do opanierowania
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia
  • 70-100 gram drobno startego sera
  • ok pół puszki brzoskwiń w syropie
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

  • Piersi z kurczaka kroimy w zdłuż na płaskie kotlety, które lekko rozbijamy tłuczkiem( staramy się aby wszystkie kawałki były mniej więcej tej samej grubości),
  • mięso obsypujemy z obu stron przyprawami
  • kotlety panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej,
  • brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na cieniutkie plasterki
  • opanierowane kotlety smażymy na rozgrzanej patelni na oleju z obydwu stron na rumiano.
  • w międzyczasie trzemy ser na tarce o drobnych bądź większych oczkach, wg upodobania.
  • usmażone kotlety układamy na blasze do piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy po ich wierzchu startym serem, i układamy plasterki brzoskwiń
  • tak przygotowane kotlety wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści.
  • kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z puree ziemniaczanym i surówką.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.