Kotlety z piersi kurczaka zapiekane z serem i brzoskwiniami to świetny pomysł na prosty i szybki rodzinny obiad. Znakomicie smakują w towarzystwie ziemniaków i domowej surówki. Fajna odmiana od tradycyjnego kotleta. Smakują wyśmienicie.
Składniki:
- 3 pojedyńcze filety z kurczaka
- 2 jajka
- bułka tarta do opanierowania
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
- 70-100 gram drobno startego sera
- ok pół puszki brzoskwiń w syropie
- przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka kroimy w zdłuż na płaskie kotlety, które lekko rozbijamy tłuczkiem( staramy się aby wszystkie kawałki były mniej więcej tej samej grubości),
- mięso obsypujemy z obu stron przyprawami
- kotlety panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej,
- brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na cieniutkie plasterki
- opanierowane kotlety smażymy na rozgrzanej patelni na oleju z obydwu stron na rumiano.
- w międzyczasie trzemy ser na tarce o drobnych bądź większych oczkach, wg upodobania.
- usmażone kotlety układamy na blasze do piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy po ich wierzchu startym serem, i układamy plasterki brzoskwiń
- tak przygotowane kotlety wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści.
- kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z puree ziemniaczanym i surówką.
Zdjęcia