Pyszne domowe pizzerinki chłopskie. Wyśmienicie smakują podane na ciepło jak i na zimno. Idealne jako imprezowa przekąska lub drugie śniadanie czy kolacja. W moim domu zawsze pizzerinki podaje z sosem czosnkowym. Znikają w mig i każdy prosi o dokładkę. Proste w przygotowaniu z łatwo dostępnych składników które często posiadamy w swoich domach.
[wp_ad_camp_5]
Składnikina ciasto:
- 400 gram mąki pszennej tortowej
- 30 gram świeżych drożdży
- 1 jajko
- ok 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 2 duże cebule
- 3 kiełbaski śląskie lub kawałek innej ulubionej kiełbasy
- ok 100 gram sera żółtego w kawałku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Przygotowanie farszu: cebulę oraz kiełbasę kroimy w półplsterki. Ja swoją kiełbasę obrałam ze skórki. Na patelni na oleju podsmażamy kiełbasę. Gdy lekko się zrumieni dorzucamy cebulę, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu aż cebulka zmięknie i całośc ładnie się poddusi. ok 20-25 minut. Gdy cebula będzie miękka wyłączamy gaz i doprawaimy całość do smaku solą i pieprzem. Odstawaimy do wystygnięcia.
- ser żółty starłam na drobnych oczkach tarki. Do wystygniętego farszu dodałam połowę startego sera. Dokładnie wymieszałam.
- Przygotowanie rozczynu drożdży: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 1 łyżkę mąki. Wlewamy ok 1/3 ciepłego mleka, dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy na ok 15 min aż drożdże zaczną pracować.
- Przygotowanie ciasta: do dużej miski przesypujemy mąkę z solą, wbijamy jajko, dodajemy olej i rozczyn drożdży, wyrabiamy stopniowo dolewając pozostałe ciepłe mleko aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, ( w razie potrzemy możemy podsypać trochę więcej mąki lub dodać odrobinę mleka),
- wyrobione ciasto dzielimy na ok 16-18 równych części, formujemy z nich kuleczki, wykładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 20-30 min do wyrośnięcia,
- w wyrośniętym cieście dnem od szklanki robimy po środku wgłębienie, nakładamy po łyżce farszu i posypujemy po wierzchu pozostałym startym serem,
- gotowe pizzerinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 25-30 minut aż ładnie się zarumienią.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia