Ciasto Bounty

Chyba każdy z Was kiedyś przynajmniej raz w życiu skosztował tych słodkich kokosowych batoników Bounty. Poniższe ciasto o tej samej dźwięcznej nazwie jest bardzo dobrą alternatywą właśnie dla tych batoników. Idealnie nadaje się na każdą imprezę i goście będą mile zaskoczeni jego smakiem.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 duże jajka (L)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g wiórek kokosowych
  • sól

[wp_ad_camp_5]

Masa:

  • 250 g wiórek kokosowych
  • kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 opakowania cukru wanilinowego

Polewa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3/4 kostki masła

Pozostałe:

  • dżem truskawkowy

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • W misce ubijamy na sztywno pianę z białek z 4 jajek z dodatkiem szczypty soli.
  • Do ubitych białek dodajemy cukier (nie cały na raz tylko po trochu) i miksujemy całość do momentu gdy cukier się rozpuści.
  • Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i miksujemy nasza masę do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • W kolejnym kroku do miski przesiewamy 1 szklankę mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżkę kakao (najlepiej mąki, kakao i proszek do pieczenia wcześniej zmieszać) oraz dodajemy wiórki kokosowe i całość mieszamy łyżką.
  • Gdy mamy już wymieszane wszystkie składniki, wylewamy ciasto na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i dokładnie je rozprowadzamy po całej blaszce. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Gdy biszkopt będzie już gotowy to wyciągamy go z blaszki i pozostawiamy do wystygnięcia.

[wp_ad_camp_5]

  • Kolejnym etapem jest zrobienie kremu. W tym celu gotujemy 2 szklanki mleka z 1/2 szklanki cukru oraz 2 opakowaniami cukru wanilinowego.
  • Gdy masa zacznie się gotować, wsypujemy wiórki kokosowe (250g) po czym całość gotujemy na małym ogniu do momentu gdy masa zgęstnieje.
  • Później dodajemy pokrojone w kostkę masła i całą masę gotujemy ciągle mieszając do momentu gdy masło się całkowicie rozpuści, a masa będzie miała jednolitą konsystencje.
  • Pozostawiamy masę do zgęstnienia i wystygnięcia.
  • Czas złożyć całe ciasto. Biszkopt smarujemy dżemem truskawkowym i na niego wykładamy naszą masę kokosową i rozprowadzamy ją po całym biszkopcie.

[wp_ad_camp_5]

  • Następnie musimy przygotować polewę. W tym celu rozpuszczamy 3/4 kostki masła. Później ściągamy nasz garnek z kuchenki i dodajemy do polewy kawałki czekolady gorzkiej oraz mlecznej po czym przykrywamy garnek. Gdy czekolada się rozpuści dokładnie całość mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia (polewa musi lekko zgęstnieć).
  • Lekko zgęstniałą polewę wylewamy na nasze ciasto i dokładnie ją rozprowadzamy.
  • Ciasto wstawiamy na noc/klika godzin do lodówki.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

4 Comments on “Ciasto Bounty”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *