Chyba każdy z Was kiedyś przynajmniej raz w życiu skosztował tych słodkich kokosowych batoników Bounty. Poniższe ciasto o tej samej dźwięcznej nazwie jest bardzo dobrą alternatywą właśnie dla tych batoników. Idealnie nadaje się na każdą imprezę i goście będą mile zaskoczeni jego smakiem.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 duże jajka (L)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g wiórek kokosowych
- sól
[wp_ad_camp_5]
Masa:
- 250 g wiórek kokosowych
- kostka masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 2 opakowania cukru wanilinowego
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 3/4 kostki masła
Pozostałe:
- dżem truskawkowy
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- W misce ubijamy na sztywno pianę z białek z 4 jajek z dodatkiem szczypty soli.
- Do ubitych białek dodajemy cukier (nie cały na raz tylko po trochu) i miksujemy całość do momentu gdy cukier się rozpuści.
- Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i miksujemy nasza masę do uzyskania jednolitej konsystencji.
- W kolejnym kroku do miski przesiewamy 1 szklankę mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżkę kakao (najlepiej mąki, kakao i proszek do pieczenia wcześniej zmieszać) oraz dodajemy wiórki kokosowe i całość mieszamy łyżką.
- Gdy mamy już wymieszane wszystkie składniki, wylewamy ciasto na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i dokładnie je rozprowadzamy po całej blaszce. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gdy biszkopt będzie już gotowy to wyciągamy go z blaszki i pozostawiamy do wystygnięcia.
[wp_ad_camp_5]
- Kolejnym etapem jest zrobienie kremu. W tym celu gotujemy 2 szklanki mleka z 1/2 szklanki cukru oraz 2 opakowaniami cukru wanilinowego.
- Gdy masa zacznie się gotować, wsypujemy wiórki kokosowe (250g) po czym całość gotujemy na małym ogniu do momentu gdy masa zgęstnieje.
- Później dodajemy pokrojone w kostkę masła i całą masę gotujemy ciągle mieszając do momentu gdy masło się całkowicie rozpuści, a masa będzie miała jednolitą konsystencje.
- Pozostawiamy masę do zgęstnienia i wystygnięcia.
- Czas złożyć całe ciasto. Biszkopt smarujemy dżemem truskawkowym i na niego wykładamy naszą masę kokosową i rozprowadzamy ją po całym biszkopcie.
[wp_ad_camp_5]
- Następnie musimy przygotować polewę. W tym celu rozpuszczamy 3/4 kostki masła. Później ściągamy nasz garnek z kuchenki i dodajemy do polewy kawałki czekolady gorzkiej oraz mlecznej po czym przykrywamy garnek. Gdy czekolada się rozpuści dokładnie całość mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia (polewa musi lekko zgęstnieć).
- Lekko zgęstniałą polewę wylewamy na nasze ciasto i dokładnie ją rozprowadzamy.
- Ciasto wstawiamy na noc/klika godzin do lodówki.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Przepis polecę mojej mamusi. Ona uwielbia takie wypieki.
Ciasto Bounty uwielbiam, ale sama jeszcze nie odważyłam się zrobić 🙂
Jaka blaszka?
Z tego co pamiętam 37x24cm