Przepis i wykonanie mojej teściowej 😉 Idealnie nadaje się do niego świeża karkówka lub schab, a dzięki temu że jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu to idealnie sprawdzi się gdy nie mamy zbytnio czasu na robienie obiadu. My mieliśmy dzisiaj przyjemność kosztować tych dobroci i powiem szczerze że jestem na TAK! 😉
Składniki:
- 1-1,5 kg mięsa np karkówki lub schabu
- 2 opakowania zupy cebulowej Knorr w proszku
- 2 opakowania sosu borowikowego Knorr w proszku
- 500 ml śmietany 18%
Przygotowanie:
- Mięso kroimy w plastry (surowe niczym nie doprawiane mięso) i wkładamy je do naczynia żaroodpornego.
- Do miski lub małego garnka wlewamy 500 ml śmietany i dodajemy 2 opakowania zupy cebulowej w proszku oraz 2 opakowania sosu borowikowego w proszku (ja używam sosów Knorr) i całość dokładnie mieszamy.
- Zalewamy mięso wcześniej przygotowanym sosem i wstawiamy naczynie żaroodporne z przykryciem do piekarnika i pieczemy przez 60-80 minut w temperaturze 200-220 stopni.
- Gotowe mięso świetnie smakuje z młodymi ziemniaczkami i surówką.
Zdjęcia