Ciasto marchewkowe jest puszyste, lekkie i wilgotne. Po prostu przepyszne. Proste i szybkie w przygotowaniu. Z lekko korzenną nutą. Idealne na poobiedni deser, na co dzień i od święta. Wyśmienicie smakuje o każdej porze roku.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 4 jajka L
- 2 bez czubka szklanki drobno startej marchewki, szklanka o pojemności 250 ml
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ulubiona polewa do ciasta, u mnie biała czekolada rozpuszczona z mlekiem
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- obraną marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki.
- jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. Cały czas miksując stopniowo wlewamy olej. Kolejno wsypujemy mąkę wraz z proszkiem, sodą i cynamonem. Na koniec dodajemy startą marchewkę i miksujemy do połączenia się składników.
- ciasto przelewamy do dużej formy keksowej lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 34×13 cm.
- Gotowe ciasto wstawaimy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 50-60 minut do suchego patyczka.
- po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto marchewkowe polewamy polewą, gdy zastygnie możemy kroić.
Uwaga: Ciasto przed włożeniem do piekarnika ma dość luźną konsystencje, takie ma być :).
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Ciasto marchewkowe jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!