Dziś przedstawiam fajny przepis na pyszne i chrupiące gofry. Warto podawać je z bitą śmietaną i owocami. Ja lubię robić je również z dodatkiem dżemów oraz jeść z samym cukrem pudrem. Są wyśmienite!
Składniki
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek stołowych oleju
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Opcjonalnie:
- szklanka mleka
- Śnieżka
- dżem
- owoce
itd.
Instrukcja przyrządzenia/przygotowania
- Oddzielić żółtka od białek.
- Wrzucamy do miski żółtka jajek, mąkę, mleko, cukier puder, cukier waniliowy, olej oraz proszek do pieczenia w ilości zgodnej z powyższą rozpiską i wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ubijamy białka z jajek do uzyskania sztywnej piany.
- Pomału dodajemy uzyskaną pianę z białek do pozostałych składników. Ja do tego celu używam zwykle 1 bieg miksera i powoli mieszam.
- Rozgrzewamy gofrownice. I tu zaczynają się schody. W gofrownicy 650W da się zrobić gofry z tego przepisu, ale trwa to niemiłosiernie długo (ale się da ;)). Polecam stare poczciwe gofrownice (ja mam taką srebrną 30-letnią) lub nowe, które mają minimum 1000W.
- Na płytki rozgrzanej gofrownicy warto dodać na początek trochę oleju aby gofry się nie przyklejały.
- Zalewamy formę i czekamy.
W mojej gofrownicy pieczenie jednej partii gofrów trwa około 3-4 minuty.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 3-4 minuty jedna partia (2 gofry)
Łącznie: 30 minut
Danie dla 4 osób.
Zdjęcia
Gofry pyszne?