Pleśniak jest jednym z moich ulubionych ciast. Połączenie kruchego ciasta z lekką pianką i słodkim dżemem to coś niesamowitego 😉 Samo ciasto jest stosunkowo proste w przygotowaniu i składa się z popularnych w polskiej kuchni składników a więc spokojnie można je zrobić na niedzielny podwieczorek. Jest ono również idealne na święta Bożego Narodzenia oraz Wielkanocne, ale również i na każdą inną okazję gdy potrzebujemy upiec smaczne ciasto.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 6 średnich jajek (7-8 jeżeli chcemy większą piankę, jednak zostają wtedy żółtka na jajecznice ;))
- 1 i 2/3 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 słoik dżemu z moreli (dowolny dżem, ja akurat miałem z moreli ale każdy inny też będzie dobry np z czarnej porzeczki)
Instrukcja przyrządzenia/przygotowania
- Kroimy kostkę dobrze schłodzonego masła na kawałki, dodajemy mąkę pszenną, 2/3 szklanki cukru, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- Całość miksujemy mikserem a w przypadku gdy nie mamy miksera to możemy posiekać składniki na stolnicy, tak jak w przypadku robienia kruszonki.
- Do przygotowanego ciasta dodajemy żółtka z 6 jajek oraz dodajemy śmietanę i wszystko miksujemy lub „siekamy”.
- Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencje należy podzielić je na dwie części (jedną powinna być trochę większa na spód ciasta).
- Prostokątną formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią większą część ciasta (rozciągamy ciasto na cała powierzchnie formy).
- Pozostałą część ciasta należy zetrzeć na tarce (grube oczka) i razem z uprzednio przygotowaną formą z ciastem wstawić do lodówki w celu schłodzenia.
- Białka z 6 jajek (jeżeli pianka ma być większa to z 8) ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do niej stopniowo szklankę cukru. Ponownie ubijamy do momentu uzyskania gęstej piany. Tak przygotowaną pianę dodatkowo miksujemy z mąką ziemniaczaną.
- Ustawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Na spód ciasta wykładamy słoik dżemu, następnie na dżem wykładamy przygotowaną pianę z białek, natomiast na sam wierzch kruszymy uprzednio starte ciasto.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut.
- Aby pianka nie opadła należy przestudzić ciasto w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 40 min
Zdjęcia