Lubisz delikatne i długo zachowujące świeżość ciasta? Jeżeli tak to ciasto jogurtowe jest właśnie dla Ciebie 😉 Proste w przygotowaniu i zarazem bardzo smaczne. Do jego przygotowania będziemy wykorzystywać pojemniczek po jogurcie naturalnym, który będzie naszą miarką. Polecam wypróbować, naprawdę warto.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 330-350 gram jogurtu naturalnego (1 „kubeczek”)
- 3 kubeczki po jogurcie mąki
- 1 kubeczek po jogurcie cukru
- 1 kubeczek po jogurcie oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 500 gram truskawek
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować dwie miski. Do pierwszej wlewamy jogurt naturalny oraz wbijamy 4 jajka. Następnie do pojemnika po jogurcie wlewamy olej i dodajemy do pierwszej miski i dokładnie mieszamy.
Kolejnym krokiem będzie umycie pojemniczka po jogurcie i wykorzystanie go jako miarki do pozostałych składników. Do drugiej miski odmierzamy 3 kubeczki mąki oraz 1 kubek cukru. Do tego dodajemy 1 opakowanie cuktu wanilinowego oraz 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy.
[wp_ad_camp_5]
Następnie do pierwszej miski przesypujemy wymieszane składniki z drugiej miski i wszystko dokładnie mieszamy.
tak przygotowaną masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, natomiast na sam wierzch układamy pokrojone w plastry truskawki.
Nasze ciasto pieczemy około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Stan pieczenia najlepiej sprawdzać przy pomocy drewnianego patyczka.
[wp_ad_camp_5]
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 50-60 min
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Witam 🙂 jaki rozmiar blaszki został użyty w przepisie?
36×24 cm 🙂
Czy można zrobić do tego ciasta kruszonkę?
Wydaje mi się że śmiało można 🙂