Moje ulubione ciasto pieczone przez moją teściową 😉 W smaku wyśmienite i stosunkowo prostę w przygotowaniu. Ciasto idealnie sprawdzi się na święta lub na podwieczorek dla całej rodziny.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
Ciasto kruche:
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 szklanki mąki
- 1 opakowanie margaryny 250 gram
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1/2 litra śmietany kremówki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
Pozostałe:
- 1 puszka masy kajmakowej
- migdały
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Mąkę wysypujemy na stolnicę, a następnie dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia i 1/2 szklanki cukru oraz rozdrobnioną na kawałki kostkę margaryny/masła.
- Całość siekamy nożem na drobną kruszonkę, a następnie dodajemy 4 żółtka i ugniatamy ciasto do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie ciasto dzielimy na dwie połowy (będziemy piec 2 placki).
- Połówkę ciasta wykłądamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i rozprowadzamy je na całą jej powierzchni. Pieczemy w temperatuerze 170-180 stopni do momentu aż ciasto ładnie się zrumieni. Tak samo postępujemy z drugą połówką co w efekcie da nam dwa spody. Ciasto można upiec wcześniej aby skruszało.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu. W 1 i 1/2 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki i odstawiamy je do wystudzenia. Gdy galaretki będą zimne ale nie tężejące wtedy ubijamy śmietanę. Do miski wlewamy pół litra schłodzonej śmietany kremówki 30%, dodajemy pół szklanki cukru pudru i ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany wlewamy wystudzone galaretki i krótko miksujemy do połączenia się składników.
- Na spód blaszki kładziemy pierwszy spód i wykładamy masę śmietanową, a następnie przykrywamy drugim spodem, lekko dociskamy. Wierzch ciasta należy posmarować masą kajmakową o smaku karmelowym i posypać płatkami migdałów.
- Ciasto odstawiamy na całą noc do lodówki aby stężało.
Smacznego 😉
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Jaki rozmiar blachy?
40X24 CM 🙂
Ile minut ciasto kruche piec
do momentu aż się zrumieni, ok 15-20 minut 🙂
Dodajemy tylko żółta a co z białkami
białka możemy zamrozić lub wykorzystać do innego ciasta 🙂
Witam, jak długo piec ciasto?
ciasto pieczemy aż ładnie się zarumieni, ok 20 min 🙂
Zastanawia mnie kolor ciasta. Jak to jest mozliwe ze ma idelny kolor „miodowy”? Z mojego doswiadczenia powinno miec kolor kremowy. A tak wogule to wyglada smakowicie az slinka cieknie.
Ciasto ma taki kolor ponieważ było dłużej pieczone. :). Dla mnie taki jest lepsze w smaku
Dziś zrobilam, jutro próba. Ciekawe czy takie dobre jak wygląda🧐
gwarantuje że będzie przepyszne. Proszę dać znać czy Pani smakowało 🙂
Wyszedl Pani taki kolor kruchego ciasta jak na zdjeciu?
Zastaniawia mnie, że w składnikach jest podana kremówka 30% a w przepisie 32% i która to ma być? Mam zamiar zrobić ale mam 30% śmietane i blache o wymiarach 24/28 i czy zachować takie same proporcje czy ciasta będzie za dużo….
Pozdrawiam serdecznie ☺
Śmietana 30% :). Można zachować podane proporcje, ciasto będzie trochę wyższe. 🙂
Dodałem masło zamiast margaryny czy będzie też dobrze?
Witam czy margaryna do ciasta kruchego ma być zimna czy w temperaturze pokojowej ?
w temperaturze pokojowej 🙂
W ilu ml rozpuścić galaretkę?
ja zawsze odmierzam szklanką. Szklanka o pojemności 250 ml. W tym przepisie galaretki rozpuszczam w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody.