Ciasto karmelowiec

Moje ulubione ciasto pieczone przez moją teściową 😉 W smaku wyśmienite i stosunkowo prostę w przygotowaniu. Ciasto idealnie sprawdzi się na święta lub na podwieczorek dla całej rodziny.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 opakowanie margaryny 250 gram
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 1/2 litra śmietany kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe

Pozostałe:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • migdały

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, a następnie dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia i 1/2 szklanki cukru oraz rozdrobnioną na kawałki kostkę margaryny/masła.
  2. Całość siekamy nożem na drobną kruszonkę, a następnie dodajemy 4 żółtka i ugniatamy ciasto do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Następnie ciasto dzielimy na dwie połowy (będziemy piec 2 placki).
  4. Połówkę ciasta wykłądamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i rozprowadzamy je na całą jej powierzchni. Pieczemy w temperatuerze 170-180 stopni do momentu aż ciasto ładnie się zrumieni. Tak samo postępujemy z drugą połówką co w efekcie da nam dwa spody. Ciasto można upiec wcześniej aby skruszało.
  5. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu. W 1 i 1/2 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki i odstawiamy je do wystudzenia. Gdy galaretki będą zimne ale nie tężejące wtedy ubijamy śmietanę. Do miski wlewamy pół litra schłodzonej śmietany kremówki 30%, dodajemy pół szklanki cukru pudru i ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany wlewamy wystudzone galaretki i krótko miksujemy do połączenia się składników.
  6. Na spód blaszki kładziemy pierwszy spód i wykładamy masę śmietanową, a następnie przykrywamy drugim spodem, lekko dociskamy. Wierzch ciasta należy posmarować masą kajmakową o smaku karmelowym i posypać płatkami migdałów.
  7. Ciasto odstawiamy na całą noc do lodówki aby stężało.

Smacznego 😉

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

20 Comments on “Ciasto karmelowiec”

  1. Zastanawia mnie kolor ciasta. Jak to jest mozliwe ze ma idelny kolor „miodowy”? Z mojego doswiadczenia powinno miec kolor kremowy. A tak wogule to wyglada smakowicie az slinka cieknie.

  2. Zastaniawia mnie, że w składnikach jest podana kremówka 30% a w przepisie 32% i która to ma być? Mam zamiar zrobić ale mam 30% śmietane i blache o wymiarach 24/28 i czy zachować takie same proporcje czy ciasta będzie za dużo….
    Pozdrawiam serdecznie ☺

    1. ja zawsze odmierzam szklanką. Szklanka o pojemności 250 ml. W tym przepisie galaretki rozpuszczam w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *