Osobiście nie wyobrażam sobie pizzy bez sosu czosnkowego. Sosy kupne moim zdaniem są dość słabe w smaku (nie znalazłem jeszcze takiego, który by mi w 100% odpowiadał) dlatego też najlepiej przyrządzić sos samodzielnie. Samo przygotowanie nie jest wcale trudne, wystarczy kilka składników, które często posiadamy na co dzień w domu. Poniżej przedstawiam przepis na sos, z którego zawsze korzystam i moim zdaniem jest najlepszy. Osobiście zachęcam również do eksperymentowania z lekką modyfikacją proporcji tak aby zrobić sos „pod siebie”.
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu (czubate)
- 1 łyżeczka musztardy (czubata)
- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (czubate)
Przygotowanie:
- Obieramy ząbki czosnku z łupin.
- Do kubka lub słoiczka dodajemy 5 czubatych łyżek gęstego jogurtu naturalnego, 3 czubate łyżki majonezu oraz 1 czubatą łyżeczkę musztardy (ja używam sarepskiej).
- Następnie wyciskamy czosnek przy pomocy wyciskaczki lub siekamy go na jak najmniejsze kawałeczki i dodajemy do naszego kubka z sosem.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Sos można konsumować praktycznie od razu, jednak najlepszy w smaku jest wtedy gdy wszystkie składniki się „przegryzą” dlatego też polecam zostawić go na 3-4 godziny w lodówce.
Zdjęcia
Super przepisy dziękuję Pozdrawiam