Moje ulubione ciasto pieczone przez moją teściową W smaku wyśmienite i stosunkowo prostę w przygotowaniu. Ciasto idealnie sprawdzi się na święta lub na podwieczorek dla całej rodziny.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 szklanki mąki
- 1 opakowanie margaryny 250 gram
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1/2 litra śmietany kremówki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
Pozostałe:
- 1 puszka masy kajmakowej
- migdały
Przygotowanie:
- Mąkę wysypujemy na stolnicę, a następnie dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia i 1/2 szklanki cukru oraz rozdrobnioną na kawałki kostkę margaryny/masła.
- Całość siekamy nożem na drobną kruszonkę, a następnie dodajemy 4 żółtka i ugniatamy ciasto do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie ciasto dzielimy na dwie połowy (będziemy piec 2 placki).
- Połówkę ciasta wykłądamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i rozprowadzamy je na całą jej powierzchni. Pieczemy w temperatuerze 170-180 stopni do momentu aż ciasto ładnie się zrumieni. Tak samo postępujemy z drugą połówką co w efekcie da nam dwa spody. Ciasto można upiec wcześniej aby skruszało.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu. W 1 i 1/2 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki i odstawiamy je do wystudzenia. Gdy galaretki będą zimne ale nie tężejące wtedy ubijamy śmietanę. Do miski wlewamy pół litra schłodzonej śmietany kremówki 30%, dodajemy pół szklanki cukru pudru i ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany wlewamy wystudzone galaretki i krótko miksujemy do połączenia się składników.
- Na spód blaszki kładziemy pierwszy spód i wykładamy masę śmietanową, a następnie przykrywamy drugim spodem, lekko dociskamy. Wierzch ciasta należy posmarować masą kajmakową o smaku karmelowym i posypać płatkami migdałów.
- Ciasto odstawiamy na całą noc do lodówki aby stężało.
Smacznego
Zdjęcia



Jaki rozmiar blachy?
40X24 CM
Ile minut ciasto kruche piec
do momentu aż się zrumieni, ok 15-20 minut
Dodajemy tylko żółta a co z białkami
białka możemy zamrozić lub wykorzystać do innego ciasta
Witam, jak długo piec ciasto?
ciasto pieczemy aż ładnie się zarumieni, ok 20 min
Zastanawia mnie kolor ciasta. Jak to jest mozliwe ze ma idelny kolor „miodowy”? Z mojego doswiadczenia powinno miec kolor kremowy. A tak wogule to wyglada smakowicie az slinka cieknie.
Ciasto ma taki kolor ponieważ było dłużej pieczone. :). Dla mnie taki jest lepsze w smaku
Dziś zrobilam, jutro próba. Ciekawe czy takie dobre jak wygląda
gwarantuje że będzie przepyszne. Proszę dać znać czy Pani smakowało
Wyszedl Pani taki kolor kruchego ciasta jak na zdjeciu?
Zastaniawia mnie, że w składnikach jest podana kremówka 30% a w przepisie 32% i która to ma być? Mam zamiar zrobić ale mam 30% śmietane i blache o wymiarach 24/28 i czy zachować takie same proporcje czy ciasta będzie za dużo….
Pozdrawiam serdecznie
Śmietana 30% :). Można zachować podane proporcje, ciasto będzie trochę wyższe.
Dodałem masło zamiast margaryny czy będzie też dobrze?
Witam czy margaryna do ciasta kruchego ma być zimna czy w temperaturze pokojowej ?
w temperaturze pokojowej
W ilu ml rozpuścić galaretkę?
ja zawsze odmierzam szklanką. Szklanka o pojemności 250 ml. W tym przepisie galaretki rozpuszczam w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody.