Papryka marynowana

Lato to najlepszy czas na uzupełnienie naszych zimowych zapasów. Obecnie rozpoczyna się dobry okres na zamarynowanie papryki. Papryka według tego przepisu jest przygotowywana w moim domu od lat. Idealnie nadaje się do każdego obiadu oraz jako dodatek do kolacji.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • około 3 kg papryki
  • 7 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • olej
  • ziele angielskie
  • ziarna czarnego pieprzu
  • gorczyca

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  1. Paprykę dokładnie myjemy i kroimi na plastry oraz wycinamy gniazda nasienne.
  2. Aby zrobić zalewę do garnka wlewamy 7 szklanek wody, 1 szklankę octu, oraz dodajemy 4 łyżki cukru i 2 łyzki soli. Całość gotujemy i dokładnie mieszamy aby cukier i sól się dokładnie rozpuściła.
  3. Do umytych i wyparzonych słoików wrzucamy po 3 ziarna ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu i około pół łyżeczki gorczycy.
  4. Następnie wkładamy w miarę ciasno nasza pokrojoną paprykę.
  5. Słoiki z papryką zalewamy naszą wczesniej przygotowaną zalewą i dodajemy po łyżeczce oleju.
  6. Słoiki z papryką pasteryzujemy przez około 10-12 minut.
  7. Tak przygotowane słoiki odstaswiamy do piwnicy 😉

Gotowe! 😉

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *