Tarte buraczki z jabłkiem

Tarte buraczki z jabłkiem to świetny pomysł na jesienne weki. Dosłownie z kilku składników. Bardzo proste w przygotowaniu. Idealny dodatek do wielu dań obiadowych. My jadamy na zimno, najczęściej podaje je z kotletami mielonymi lub różnego rodzaju pulpetami.

Składniki:

  • 4 kg buraków
  • 2 kg jabłek
  • 4-5 większych cebul
  • 3 łyżki soli
  • 6 łyżek octu
  • 6 łyżek cukru
  • 8-9 łyżek oleju

Przygotowanie:

  • Umyte buraki gotujemy w skórce do miękkości. Następnie odcedzamy z wody i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu buraki obieramy ze skórki.
  • obrane buraki ścieramy na dużych oczkach tarki.
  • cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Do startych buraków dodajemy jabłka i zeszkloną cebulę wraz olejem. Dodajemy sól, cukier, ocet. Dokładnie mieszamy i nastawiamy na gaz.
  • całość gotujemy ok 30 minut co jakiś czas mieszając. Próbujemy buraczki i w razie potrzeby doprawiamy dodając wg uznania większą ilość octu, cukru lub soli.
  • Do umytych słoików przekładamy buraczki. Szczelnie wycieramy ranty słoików i zakręcamy.
  • ja swoje Tarte buraczki z jabłkiem pasteryzowałam w garnku z wodą 20 minut od zagotowania, następnie wyjęłam słoiki i ustawiłam do góry dnem, okryłam szczelnie kocem i zostawiłam do całkowitego ostygnięcia.
  • Za tej proporcji składników wyszło mi 12 słoików o pojemności 500 ml

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *