Ketchup z cukinii/kabaczka to super sposób na wykorzystanie nadmiaru warzyw. Banalnie prosty w przygotowaniu. Przepyszny jako dodatek do różnego rodzaju dań czy jako sos do pizzy. Idealnie do tego przepisu nadają się przerośnięte warzywa na które brakuje nam pomysłu :).
Składniki:
- 2-2,5 kg cukinii/kabaczku
- 3 średnie jabłka
- 4 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2 słoiczki koncentratu pomidorowego, każdy po 190 gram,
- 1/2 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
- 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 czubata łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
- Obraną cukinię pozbywamy gniazd nasiennych i pestek ( jeśli jest przerośnięta, moje były) i ścieramy wraz z obranymi jabłkami na dużych oczkach tarki ( nie odciskamy z wody).
- obraną cebulę kroimy w kostkę.
- Go garnka dodajemy startą cukinię z jabłkiem oraz cebulę. Wsypujemy cukier oraz sól. Mieszamy i nastawiamy na gaz. Gotujemy ok 1 godziny bez przykrycia często mieszając.
- po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz pozostałe przyprawy. Mieszając gotujemy jeszcze ok 25 minut.
- Po tym czasie całość blendujemy na gładko. Ja użyłam blendera ręcznego.
- Powstały sos wlewamy do wcześniej umytych słoików. Szczelnie wycieramy ranty słoików i zakręcamy. Z tej proporcji wyszło mi 5 słoików o pojemności 0,3 l i jeden mały słoiczek 190 gramowy.
- ja swoje ketchupy pasteryzowałam w garnku z wodą ok 10 minut od zagotowania, następnie wyjęłam słoiki i ustawiłam do góry dnem, okryłam szczelnie kocem i zostawiłam do całkowitego ostygnięcia.
Zdjęcia