Ketchup z cukinii/kabaczka

Ketchup z cukinii/kabaczka to super sposób na wykorzystanie nadmiaru warzyw. Banalnie prosty w przygotowaniu. Przepyszny jako dodatek do różnego rodzaju dań czy jako sos do pizzy. Idealnie do tego przepisu nadają się przerośnięte warzywa na które brakuje nam pomysłu :).

Składniki:

  • 2-2,5 kg cukinii/kabaczku
  • 3 średnie jabłka
  • 4 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego, każdy po 190 gram,
  • 1/2 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 czubata łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  • Obraną cukinię pozbywamy gniazd nasiennych i pestek ( jeśli jest przerośnięta, moje były) i ścieramy wraz z obranymi jabłkami na dużych oczkach tarki ( nie odciskamy z wody).
  • obraną cebulę kroimy w kostkę.
  • Go garnka dodajemy startą cukinię z jabłkiem oraz cebulę. Wsypujemy cukier oraz sól. Mieszamy i nastawiamy na gaz. Gotujemy ok 1 godziny bez przykrycia często mieszając.
  • po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz pozostałe przyprawy. Mieszając gotujemy jeszcze ok 25 minut.
  • Po tym czasie całość blendujemy na gładko. Ja użyłam blendera ręcznego.
  • Powstały sos wlewamy do wcześniej umytych słoików. Szczelnie wycieramy ranty słoików i zakręcamy. Z tej proporcji wyszło mi 5 słoików o pojemności 0,3 l i jeden mały słoiczek 190 gramowy.
  • ja swoje ketchupy pasteryzowałam w garnku z wodą ok 10 minut od zagotowania, następnie wyjęłam słoiki i ustawiłam do góry dnem, okryłam szczelnie kocem i zostawiłam do całkowitego ostygnięcia.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *