Pomidory i ser feta połączone razem sosem czosnkowym to idealny dodatek do kiełbachy z grilla lub obiadu. Pierwszy raz takie połączenie jadłem kilka lat temu na grillu u znajomych i od tamtej pory taka sałatka gości w moim domu już na stałe, szczególnie w okresie letnim gdzie pomidorów mamy pod dostatkiem szczególnie tych polskich malinowych 😉 Polecam wypróbować ten przepis, naprawdę warto!
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 4-5 dużych pomidorów (najlepsze są malinowe)
- ser sałatkowy typu feta
- koperek świeży lub suszony
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu (czubate)
- 1 łyżeczka musztardy (czubata)
- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (czubate)
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Pomidory przecinamy na pół i połówki kroimy w plastry (w sumie forma podania jest dowolna byle by były to mniejsze kawałki niż ćwiartka 😉 ) i wrzucamy je do miski.
- Następnie ser typu feta kroimy w kosteczkę i dorzucamy do naszych pomidorów.
- Kolejnym etapem jest zrobienie sosu, który połączy nam ładnie pomidory z fetą. Aby go zrobić należy obrać 4 ząbki czosnku i przecisnąć je przez wyciskarkę do czosnku (lub posiekać na drobną kosteczkę). Wyciśnięty czosnek wrzucamy do szklanki i dodajemy 1 łyżkę musztardy, 3 łyżki majonezu oraz 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego. Całość dokładnie mieszamy.
- Ostatnim etapem jest przelanie naszego sosu do pomidorów z fetą i dokładne wymieszanie wszystkich składników. Na wierzch warto posypać naszą sałatkę suszonym lub świeżym koperkiem.
Smacznego!
[wp_ad_camp_5]
Czas przygotowania: 30-40 min
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Uwielbiam tą sałatkę, często dodaję też do niej mix sałat i kukurydzę. Mniam.