Pomidory z fetą

Pomidory i ser feta połączone razem sosem czosnkowym to idealny dodatek do kiełbachy z grilla lub obiadu. Pierwszy raz takie połączenie jadłem kilka lat temu na grillu u znajomych i od tamtej pory taka sałatka gości w moim domu już na stałe, szczególnie w okresie letnim gdzie pomidorów mamy pod dostatkiem szczególnie tych polskich malinowych 😉 Polecam wypróbować ten przepis, naprawdę warto!

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 4-5 dużych pomidorów (najlepsze są malinowe)
  • ser sałatkowy typu feta
  • koperek świeży lub suszony
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu (czubate)
  • 1 łyżeczka musztardy (czubata)
  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (czubate)

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  1. Pomidory przecinamy na pół i połówki kroimy w plastry (w sumie forma podania jest dowolna byle by były to mniejsze kawałki niż ćwiartka 😉 ) i wrzucamy je do miski.
  2. Następnie ser typu feta kroimy w kosteczkę i dorzucamy do naszych pomidorów.
  3. Kolejnym etapem jest zrobienie sosu, który połączy nam ładnie pomidory z fetą. Aby go zrobić należy obrać 4 ząbki czosnku i przecisnąć je przez wyciskarkę do czosnku (lub posiekać na drobną kosteczkę). Wyciśnięty czosnek wrzucamy do szklanki i dodajemy 1 łyżkę musztardy, 3 łyżki majonezu oraz 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Ostatnim etapem jest przelanie naszego sosu do pomidorów z fetą i dokładne wymieszanie wszystkich składników. Na wierzch warto posypać naszą sałatkę suszonym lub świeżym koperkiem.

Smacznego!

[wp_ad_camp_5]

Czas przygotowania: 30-40 min

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

One Comment on “Pomidory z fetą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *