Napoleonka bez pieczenia to jedno z tych ciast, które zawsze się udają. Proste i szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim wyśmienite w smaku. Idealnie nadaje się zarówno na święta jak i na wizytę gości czy też po prostu do popołudniowej kawy.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1800 ml mleka
- 300 g margaryny bądź masła
- 1,5 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 czubate łyżki maki pszennej
- 5 budyni śmietankowych
- ok 250 gram herbatników
- cukier puder do posypania
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
Około 1.5 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku wymieszać mąkę wraz z budyniami tak aby nie powstały grudki. Gdy mleko zaczyna się gotować, wlewamy naszą masę budyniową i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż masa zgęstnieje. Po ugotowaniu ściągamy garnek z palnika, dodajemy pokrojone w kostkę masło/ margarynę i energicznie mieszamy aż tłuszcz się roztopi i połączy z masą budyniową. ( w razie gdyby mało całkowicie się nie rozpuściło można jeszcze na chwilę wstawić garnek na gaz i energicznie mieszać do połączenia się składników). Gorącą masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i herbatnikami. Następnie przykrywamy drugą warstwą herbatników i odstawiamy do wystygnięcia by później wstawić do lodówki
[wp_ad_camp_5]
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia