Jogurtowiec na gofrach

Jogurtowiec na gofrach

Jogurtowiec na gofrach to bajecznie proste ciasto bez pieczenia. Do jego przygotowania wykorzystamy gofry, które można wykonać samodzielnie np według tego przepisu na chrupiące gofry lub skorzystać z gotowych gofrów dostępnych praktycznie w każdym markecie.

Składniki:

  • 1 opakowanie gofrów 250 gram ok 12 sztuk
  • 1600 gram gęstego jogurtu greckiego
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 2 dżemy wiśniowe łącznie 820 gram
  • 5 łyżeczek żelatyny

Przygotowanie:

Galaretki rozpuszczamy w ok 600 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i goframi. W misce mieszamy jogurty z chłodna lekko tężejącą galaretka. Masę wylewamy na gofry i wkładamy do lodówki do stężenia na ok 30 min. W międzyczasie podgrzewamy dżem w garnku wraz z żelatyna, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się z dżemem. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy dżem będzie chłodny, wyciągamy ciasto z lodówki, wylewamy na masę dżem i całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia

  • Jogurtowiec na gofrach
  • Jogurtowiec na gofrach

Zdjęcia

2 Comments on “Jogurtowiec na gofrach”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *