Jogurtowiec na gofrach to bajecznie proste ciasto bez pieczenia. Do jego przygotowania wykorzystamy gofry, które można wykonać samodzielnie np według tego przepisu na chrupiące gofry lub skorzystać z gotowych gofrów dostępnych praktycznie w każdym markecie.
Składniki:
- 1 opakowanie gofrów 250 gram ok 12 sztuk
- 1600 gram gęstego jogurtu greckiego
- 3 galaretki cytrynowe
- 2 dżemy wiśniowe łącznie 820 gram
- 5 łyżeczek żelatyny
Przygotowanie:
Galaretki rozpuszczamy w ok 600 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i goframi. W misce mieszamy jogurty z chłodna lekko tężejącą galaretka. Masę wylewamy na gofry i wkładamy do lodówki do stężenia na ok 30 min. W międzyczasie podgrzewamy dżem w garnku wraz z żelatyna, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się z dżemem. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy dżem będzie chłodny, wyciągamy ciasto z lodówki, wylewamy na masę dżem i całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia
Zdjęcia
![](https://i1.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2019/10/IMG_20191014_170938.jpg?fit=735%2C551&ssl=1)
![](https://i1.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2019/10/IMG_20191014_170949.jpg?fit=735%2C551&ssl=1)
![](https://i1.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2019/10/IMG_20191014_170956.jpg?fit=735%2C551&ssl=1)
![](https://i1.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2019/10/IMG_20191014_173508.jpg?fit=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2019/10/IMG_20191014_173526.jpg?fit=735%2C551&ssl=1)
Jaki jest wymiar blaszki
36×24 cm 🙂