Napoleonka bez pieczenia

Napoleonka bez pieczenia to jedno z tych ciast, które zawsze się udają. Proste i szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim wyśmienite w smaku. Idealnie nadaje się zarówno na święta jak i na wizytę gości czy też po prostu do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • 1800 ml mleka
  • 300 g margaryny bądź masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 czubate łyżki maki pszennej
  • 5 budyni śmietankowych
  • ok 250 gram herbatników
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Około 1.5 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku wymieszać mąkę wraz z budyniami tak aby nie powstały grudki. Gdy mleko zaczyna się gotować, wlewamy naszą masę budyniową i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż masa zgęstnieje. Po ugotowaniu ściągamy garnek z palnika, dodajemy pokrojone w kostkę masło/ margarynę i energicznie mieszamy aż tłuszcz się roztopi i połączy z masą budyniową. ( w razie gdyby mało całkowicie się nie rozpuściło można jeszcze na chwilę wstawić garnek na gaz i energicznie mieszać do połączenia się składników). Gorącą masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i herbatnikami. Następnie przykrywamy drugą warstwą herbatników i odstawiamy do wystygnięcia by później wstawić do lodówki

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *