Zapiekanka makaronowa z warzywami i kiełbasa

Szybka i prosta zapiekanka ze składnikami które często masz w lodowce. Idealnie nadaje się na wizytę gości, ponieważ nie musimy stać przy garach a jedynie pół godziny przed przewidywaną wizytą włączyć piekarnik 😉

Składniki:

  • 300 gram makaronu
  • opakowanie warzyw na patelnie (u mnie w stylu greckim)
  • 300 gram ulubionej kiełbasy
  • 150 gram startego sera ( u mnie mozzarella)
  • 2 jajka
  • 330 ml śmietany 12%
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu.
  • Kiełbaskę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
  • Warzywa na patelnie przygotowujemy wraz z dołączona przyprawa wg instrukcji na opakowaniu.
  • Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy oliwa z oliwek bądź olejem.
  • Przekładamy do naczynia makaron, warzywa i kiełbaskę.
  • W misce mieszamy jajka ze śmietana, solą, pieprzem i 100 gramami startego sera.
  • Sos wylewamy do naczynia, wszystko bardzo dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
  • Na wierzch posypujemy pozostały ser.
  • Przykrywamy pokrywka i wstawiamy do piekarnika na ok 40 min do zapieczenia.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *