Szybka i prosta zapiekanka ze składnikami które często masz w lodowce. Idealnie nadaje się na wizytę gości, ponieważ nie musimy stać przy garach a jedynie pół godziny przed przewidywaną wizytą włączyć piekarnik 😉
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 300 gram makaronu
- opakowanie warzyw na patelnie (u mnie w stylu greckim)
- 300 gram ulubionej kiełbasy
- 150 gram startego sera ( u mnie mozzarella)
- 2 jajka
- 330 ml śmietany 12%
- sól i pieprz do smaku
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu.
- Kiełbaskę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
- Warzywa na patelnie przygotowujemy wraz z dołączona przyprawa wg instrukcji na opakowaniu.
- Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy oliwa z oliwek bądź olejem.
- Przekładamy do naczynia makaron, warzywa i kiełbaskę.
- W misce mieszamy jajka ze śmietana, solą, pieprzem i 100 gramami startego sera.
- Sos wylewamy do naczynia, wszystko bardzo dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
- Na wierzch posypujemy pozostały ser.
- Przykrywamy pokrywka i wstawiamy do piekarnika na ok 40 min do zapieczenia.
[wp_ad_camp_5]
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia