Dżem z dyni

Sezon na dynie w pełni więc warto skorzystać z okazji i zrobić z niej dobry użytek a konkretnie pyszny dyniowy dżem. Prosty w przygotowaniu i idealny jako dodatek do ciast.

Składniki:

  • 5 kg dyni
  • 1 kg cukru
  • 20 g kwasku cytrynowego
  • 2 zapachy pomarańczowe lub 2-3 pomarańcze

Przygotowanie:

  1. Dynię kroimy na kawałki kawałki lub w kostkę i posypujemy cukrem oraz kwaskiem cytrynowym (całość warto dodatkowo wymieszać), a następnie odstawiamy garnek na noc.
  2. Następnego dnia wstawiamy garnek na gaz i gotujemy do momentu gdy dynia będzie miękka. Pod koniec dodajemy 2 zapachy pomarańczowe lub sok z dwóch/trzech pomarańczy.
  3. Tak przygotowany dżem należy zblendować tak aby powstała jednolita konsystencja i ponownie zagotowujemy.
  4. Gotową masę przekładamy do słoików, a następnie zakręcone słoiki układamy do góry dnem i pasteryzujemy w piekarniku.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *