Sezon na dynie w pełni więc warto skorzystać z okazji i zrobić z niej dobry użytek a konkretnie pyszny dyniowy dżem. Prosty w przygotowaniu i idealny jako dodatek do ciast.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 5 kg dyni
- 1 kg cukru
- 20 g kwasku cytrynowego
- 2 zapachy pomarańczowe lub 2-3 pomarańcze
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Dynię kroimy na kawałki kawałki lub w kostkę i posypujemy cukrem oraz kwaskiem cytrynowym (całość warto dodatkowo wymieszać), a następnie odstawiamy garnek na noc.
- Następnego dnia wstawiamy garnek na gaz i gotujemy do momentu gdy dynia będzie miękka. Pod koniec dodajemy 2 zapachy pomarańczowe lub sok z dwóch/trzech pomarańczy.
- Tak przygotowany dżem należy zblendować tak aby powstała jednolita konsystencja i ponownie zagotowujemy.
- Gotową masę przekładamy do słoików, a następnie zakręcone słoiki układamy do góry dnem i pasteryzujemy w piekarniku.
[wp_ad_camp_5]
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia