Ciasto cappuccino skradnie serca miłośników kawy i nie tylko, delikatna kremowa masa z nasączonym biszkoptem który rozpływa się w ustach :)!
[wp_ad_camp_5]
Składniki na biszkopt :
- 6 jajek
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 6 łyżek oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
[wp_ad_camp_5]
Pozostałe składniki :
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1 kostka masła
- 2 serki waniliowe homogenizowane
- 1 całe jajko
- 4 żółtka
- pół szklanki cukru
- 2 opakowania biszkoptów
- 5 łyżek kawy cappuccino ( najlepiej śmietankowej lub waniliowej )
- polewa czekoladowa bądź rozpuszczona czekolada
[wp_ad_camp_5]
Biszkopt:
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze miksujemy,
- cały czas miksując dodajemy żółtka i olej,
- następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Biszkopt pieczemy w piekarniku ok 40 min.
Przygotowanie masy :
- 1 jajko i 4 żółtka ubijamy na parze z połową szklanki cukru, następnie odstawiamy do wystudzenia,
- w misce miksujemy masło, do masła dodajemy na przemian wystudzoną masę jajeczną, serki homogenizowane oraz mleko w proszku,
[wp_ad_camp_5]
Składanie ciasta:
- w pól litra gorącej wody rozpuszczamy 5 łyżek cappuccino,
- biszkopt przekrawamy na pół,
- do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy pierwszą część biszkoptu który lekko nasączamy cappuccino, na biszkopt wylewamy połowę masy,
- nasączone w lekko przestudzonej kawie biszkopty układamy na masę,
- na biszkopty wylewamy pozostałą masę, przykrywamy drugą połową biszkoptu,
- na wierzch ciasta wylewamy polewę bądź rozpuszczoną czekoladę, całość wstawiamy do lodowki do lekkiego stężenia i połączenia się składników,
- ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po nocy spędzonej w lodówce,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Mmm apetyczne
apetyczne i przepyszne, zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się opinią 🙂
Jaki wymiar blachy?
40×26 cm. Można użyć mniejszej 36×24 cm 🙂