Delikatnie kremowy idealnie sprawdzi się jako alternatywa dla tradycyjnego sernika zarówno na co dzień jak i od święta. Puszysta masa w połączeniu z kruchym ciastem, słodkością brzoskwiń i polewy sprawi że blacha zniknie w mgnieniu oka :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto kruche :
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki schłodzonej margaryny
[wp_ad_camp_5]
Składniki na masę:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 i pół budyni śmietankowych
- 5 śmietan 18% 330 gram ( lub 4 śmietany po 400 g, )
- puszka brzoskwiń
Składniki na polewę:
- 1/3 kostki margaryny
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 łyżka wody
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie ciasta:
- na stolnicy bądź do miski przesypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia, posiekaną margarynę,
- całość zagniatamy,
- do blaszki posmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy rozwałkowane ciasto, nakłuwamy widelcem,
- ciasto pieczemy ok 15 min w temperaturze 200 stopni
Przygotowanie masy:
- ubijamy białka na sztywną pianę, następnie miksując dodajemy cukier,
- do ubitych białek z cukrem dodajemy śmietany i budynie cały czas miksując,
- gotową masę przelewamy do blachy z ciastem, na wierzch układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie i wkładamy do piekarnika na godzinę, pieczemy w 180 stopniach,
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie polewy:
- do rondelka dodajemy margarynę,wodę, kakao i cukier, całość gotujemy mieszając do rozpuszczenia margaryny i całkowitego połączenia składników,
- gotową polewę wylewamy łyżką na ciasto,
[wp_ad_camp_5]
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Czy żółtka też się dodaje do tego sernika,bo w składnikach ich nie ma?
żółtka wykorzystujemy do ciasta kruchego a białka do masy 🙂
jakie wymiary blachy?
36×24 cm 🙂