Super odmiana dla miłośników tradycyjnych placków ziemniaczanych, Niejednego zaskoczą swoim smakiem. 🙂
Składniki:
- 6 większych ziemniaków
- 2 większe marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie sera ricotta 250 gram
- 1 jajko
- pęczek świeżej natki pietruszki
- mąka pszenna
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- do miski na tarce o drobnych oczkach trzemy cebulę,ziemniaki i marchewkę
- dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, jajko, ser ricotta oraz mąkę wg uznania do osiągnięcia dobrej konsystencji masy, ( u mnie ok 1 szklanka mąki)
- całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem,
- placki wykładamy łyżką na patelnię, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na chrupko,
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2019/11/74674492_568859703860352_6714907911023230976_n.jpg?resize=735%2C980&ssl=1)
Zdjęcia