Ciasto idealne dla miłośników aksamitnej budyniowej masy przełożonej herbatnikami oraz wiórkami kokosowymi :). Szybkie i proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 2 kostki masła 400 gram,
- 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
- 1 słoik dżemu o smaku owoców leśnych bądź czarnej porzeczki 400-410 gram ( u mnie dżem porzeczkowy),
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 tabliczka białej czekolady 100 gram
- 1050 ml mleka
- ok 450 gram herbatników
- 250 gram wiórek kokosowych
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- w garnku nastawiamy do zagotowania 800 ml mleka, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie które wlewamy go gotującego się mleka cały czas intensywnie mieszając aby nie powstały grudki, zrobiony budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia,
- na tarce o drobnych oczkach ścieramy czekoladę,
- w misce miksujemy masło w temperaturze pokojowej wraz z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce ostygniętej masy budyniowej cały czas miksując,
- do powstałej masy dodajemy startą czekoladę oraz około 200 gram wiórek kokosowych, całość dokładnie wymieszać/zmiksować,
[wp_ad_camp_5]
Składanie ciasta:
- na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników,
- na herbatniki wykładamy 1/3 masy kokosowej, przykrywamy kolejną warstwą herbatników,
- drugą warstwę herbatników smarujemy dżemem, na dżem kładziemy kolejną część masy kokosowej,
- na masę kokosową układamy warstwę herbatników,
- na herbatnikach rozsmarowujemy ostatnią część masy kokosowej i posypujemy resztą wiórek,
- ciasto przykrywamy folią aluminiową bądź spożywczą i wstawiamy na całą noc do lodówki,
[wp_ad_camp_5]
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Wszystkie ciasta znałam a tego nie to coś jak rafaello zapraszam na blog
Ciasto byłoby pyszne, gdyby nie ilość masła. Krem jest tłusty, ciężki. Po jednym kawałku boli brzuch. Na pewno zrobię jeszcze raz, ale zmniejszę ilość masła.