Zapiekanko pizza na chlebie tostowym

Zapiekanko pizza to jeden z tych banalnych przepisów który idealnie nadaje się do czyszczenia lodówki :). Pomysł na szybką kolację, obiad czy przystawkę. Bazą jest chleb tostowy, ketchup i ser, natomiast dodatki to kwestia naszych upodobań i stanu lodówki :).

Składniki:

  • ok pół dużego opakowania chleba tostowego, ( u mnie pełnoziarnisty)
  • kilka łyżek ulubionego ketchupu,
  • ser, u mnie ok 150 gram sera żółtego gouda oraz kulka mozzarelli,
  • ulubione dodatki ( u mnie 6 większych podsmażonych pieczarek, 6 plasterków szynki, pół cebuli pokrojonej w piórka, pół papryki, duża garść kukurydzy,)
  • przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  • dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, ( ja wyłożyłam folią aluminiową i to był błąd 🙂 )
  • na dnie blaszki układamy chleb tostowy,
  • po pieczywie rozsmarowujemy ketchup, posypujemy bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi,
  • następnie sypiemy ser żółty, wykładamy dodatki, układamy pokrojoną w kostkę mozzarelle,
  • całość wstawiamy do piekarnika na ok 20 min do zapieczenia,

Zdjęcia

3 Comments on “Zapiekanko pizza na chlebie tostowym”

  1. Witam chciała bym wiedzieć na jaką temperaturę powinnam nastawić piekarnik do upieczenia tej że pizzy ??

    1. powiem szczerze że nastawiłam na fula i aby szybciej :P. Ale polecam na 180 stopni (góra-dół) i obserwować, piec aż ładnie się przyrumieni 🙂

      Kasia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *