Ciasto idealne dla miłośników aksamitnej budyniowej masy przełożonej herbatnikami oraz wiórkami kokosowymi :). Szybkie i proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia.
Składniki:
- 2 kostki masła 400 gram,
- 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
- 1 słoik dżemu o smaku owoców leśnych bądź czarnej porzeczki 400-410 gram ( u mnie dżem porzeczkowy),
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 tabliczka białej czekolady 100 gram
- 1050 ml mleka
- ok 450 gram herbatników
- 250 gram wiórek kokosowych
Przygotowanie:
- w garnku nastawiamy do zagotowania 800 ml mleka, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie które wlewamy go gotującego się mleka cały czas intensywnie mieszając aby nie powstały grudki, zrobiony budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia,
- na tarce o drobnych oczkach ścieramy czekoladę,
- w misce miksujemy masło w temperaturze pokojowej wraz z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce ostygniętej masy budyniowej cały czas miksując,
- do powstałej masy dodajemy startą czekoladę oraz około 200 gram wiórek kokosowych, całość dokładnie wymieszać/zmiksować,
Składanie ciasta:
- na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników,
- na herbatniki wykładamy 1/3 masy kokosowej, przykrywamy kolejną warstwą herbatników,
- drugą warstwę herbatników smarujemy dżemem, na dżem kładziemy kolejną część masy kokosowej,
- na masę kokosową układamy warstwę herbatników,
- na herbatnikach rozsmarowujemy ostatnią część masy kokosowej i posypujemy resztą wiórek,
- ciasto przykrywamy folią aluminiową bądź spożywczą i wstawiamy na całą noc do lodówki,







Zdjęcia


Wszystkie ciasta znałam a tego nie to coś jak rafaello zapraszam na blog