Idealny biszkopt na tort

Chcę się z Wami podzielić przepisem na biszkopt który idealnie nadaje się do tortów, nie opada, mięciutki i puszysty. Przepis który nigdy mnie nie zawiódł 🙂

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier,
  • w głębszej misce/talerzu mieszamy żółtka wraz z octem i proszkiem do pieczenia (wybieramy naczynie wyższe gdyż żółtka pod wpływem proszku do pieczenia i octu nabierają objętości),
  • do ubitych białek z cukrem dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę, wszystko delikatnie z sobą łączymy,
  • dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ważne jest aby nie smarować niczym ani nie wykładać papierem boków,
  • ciasto biszkoptowe przelewamy do tortownicy, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 – 40 min do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni,
  • WAŻNE! aby po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika, upuścić z wysokości ok 30-40 cm na blat, ponownie włożyć do piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach,

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

18 Comments on “Idealny biszkopt na tort”

    1. Wydaje mi się że ocet wchodzi w reakcję z proszkiem do pieczenia, pomaga spienić/spulchnić żółtka. Jest to bardzo stary przepis na biszkopt w mojej rodzinie. Widziałam już kilka przepisów na biszkopt w internecie w których również dodaje się ocet.
      Polecam wypróbować ten przepis, na pewno się Pani nie zawiedzie :).

    1. właśnie nie opadnie :), jeśli Pani się boi może upuścić z wysokości 30 a nie 40 cm, ten sposób jest sprawdzony

        1. ja bym spróbowała zrobić z tej proporcji jaka jest w przepisie podana. Jeśli wysokość Pani nie usatysfakcjonuje można spróbować zrobić z półtorej proporcji 🙂

    1. w Biszkopcie z tego przepisu wszystko mieszam mikserem 🙂 i piekę góra dół, może Pani piec i z termoobiegiem, wystarczy sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł 🙂
      Pozdrawiam, Kasia

  1. W przekroju już widać że biszkopt nie wyszedł.
    1 za dużo cukru
    2 za dużo mąki
    3 jeżeli walniemy biszkoptem z proszkiem do pieczenia to opadnie i zrobi sie zakalec (robi się tak z biszkoptami bez proszku do pieczenia)
    4 nie studzi się biszkoptu w rozgrzanym piekarniku.
    Ale co ja tam wiem tylko 17 lat pracuje w cukierni a papierek o mistrza to do toalety się nadaje.

    1. Pani Agnieszko,
      Przepis na ten biszkopt jest w mojej rodzinie od lat. A trochę tortów już upiekłam :). Co do ilości mąki i cukru to się nie wypowiem bo nie jestem specjalistą. Jednak mogę Pani zaświadczyć że biszkopt nie opada i nie ma zakalca.
      Jako cukiernik na pewno ma Pani swój przepis na biszkopt tortowy idealny i nie musi korzystać Pani z podanego przeze mnie przepisu jeśli są jakieś obiekcje :).

      Pozdrawiam serdecznie.
      Kasia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *