Idealny balans pomiędzy słodkością masy a słonością krakerów sprawi że odkryjesz to popularne ciasto na nowo :). Odświeżona wersja klasycznego przepisu nie zawiedzie swoim smakiem. Zaskocz się i zachwyć pyszną pychotą w wersji nieco egzotycznej na nowo ! :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 900 ml mleka
- 1 margaryna 250 gram
- 2 śnieżki
- puszka orzechowej masy kajmakowej
- 3/4 szklanki soku pomarańczowego
- 1 galaretka pomarańczowa
- 100 gram wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 opakowania krakersów po 175 gram
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i wiórkami kokosowymi, w miseczce mieszamy mąkę w szklance mleka i dodajemy do gotującego się mleka z wiórkami cały czas mieszając do uzyskania budyniu, po zagotowaniu odstawiamy do ostygnięcia,
- w międzyczasie w rondelku przygrzewamy sok pomarańczowy następnie rozpuszczamy w nim galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia aż będzie lekko tężejąca,
- gdy masa kokosowa ostygnie, dodajemy do niej 100 gram margaryny i miksujemy do uzyskania jednolitej masy,
- orzechową masę kajmakową miksujemy wraz z 150 gramami margaryny,
- 400 ml zimnego mleka ubijamy z 2 śnieżkami, gdy śmietana będzie dobrze ubita dodajemy do niej tężejącą galaretkę, całość chwilę miksujemy do połączenia się składników,
[wp_ad_camp_5]
Składanie ciasta:
- na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakerów, następnie wykładamy masę kokosową,
- na masę kokosową układamy drugą warstwę krakersów a nie wykładamy orzechową masę kajmakową,
- na masę orzechową układamy trzecią warstwę krakerów i wykładamy masę śmietanową,
- wierzch ciasta posypujemy resztą pokruszonych krakersów,
- ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia, najlepiej na całą noc,
Zdjęcia
Jaka dużą blachę mam użyć?
ja użyłam blachy o wymiarach 36×24 cm 🙂