Ciasto pychotka w wersji egzotycznej

Idealny balans pomiędzy słodkością masy a słonością krakerów sprawi że odkryjesz to popularne ciasto na nowo :). Odświeżona wersja klasycznego przepisu nie zawiedzie swoim smakiem. Zaskocz się i zachwyć pyszną pychotą w wersji nieco egzotycznej na nowo ! :).

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 900 ml mleka
  • 1 margaryna 250 gram
  • 2 śnieżki
  • puszka orzechowej masy kajmakowej
  • 3/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 100 gram wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania krakersów po 175 gram

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i wiórkami kokosowymi, w miseczce mieszamy mąkę w szklance mleka i dodajemy do gotującego się mleka z wiórkami cały czas mieszając do uzyskania budyniu, po zagotowaniu odstawiamy do ostygnięcia,
  • w międzyczasie w rondelku przygrzewamy sok pomarańczowy następnie rozpuszczamy w nim galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia aż będzie lekko tężejąca,
  • gdy masa kokosowa ostygnie, dodajemy do niej 100 gram margaryny i miksujemy do uzyskania jednolitej masy,
  • orzechową masę kajmakową miksujemy wraz z 150 gramami margaryny,
  • 400 ml zimnego mleka ubijamy z 2 śnieżkami, gdy śmietana będzie dobrze ubita dodajemy do niej tężejącą galaretkę, całość chwilę miksujemy do połączenia się składników,

[wp_ad_camp_5]

Składanie ciasta:

  • na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakerów, następnie wykładamy masę kokosową,
  • na masę kokosową układamy drugą warstwę krakersów a nie wykładamy orzechową masę kajmakową,
  • na masę orzechową układamy trzecią warstwę krakerów i wykładamy masę śmietanową,
  • wierzch ciasta posypujemy resztą pokruszonych krakersów,
  • ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia, najlepiej na całą noc,

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

2 Comments on “Ciasto pychotka w wersji egzotycznej”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *