Ciasto pychotka w wersji egzotycznej

Idealny balans pomiędzy słodkością masy a słonością krakerów sprawi że odkryjesz to popularne ciasto na nowo :). Odświeżona wersja klasycznego przepisu nie zawiedzie swoim smakiem. Zaskocz się i zachwyć pyszną pychotą w wersji nieco egzotycznej na nowo ! :).

Składniki:

  • 900 ml mleka
  • 1 margaryna 250 gram
  • 2 śnieżki
  • puszka orzechowej masy kajmakowej
  • 3/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 100 gram wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania krakersów po 175 gram

Przygotowanie:

  • szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i wiórkami kokosowymi, w miseczce mieszamy mąkę w szklance mleka i dodajemy do gotującego się mleka z wiórkami cały czas mieszając do uzyskania budyniu, po zagotowaniu odstawiamy do ostygnięcia,
  • w międzyczasie w rondelku przygrzewamy sok pomarańczowy następnie rozpuszczamy w nim galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia aż będzie lekko tężejąca,
  • gdy masa kokosowa ostygnie, dodajemy do niej 100 gram margaryny i miksujemy do uzyskania jednolitej masy,
  • orzechową masę kajmakową miksujemy wraz z 150 gramami margaryny,
  • 400 ml zimnego mleka ubijamy z 2 śnieżkami, gdy śmietana będzie dobrze ubita dodajemy do niej tężejącą galaretkę, całość chwilę miksujemy do połączenia się składników,

Składanie ciasta:

  • na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakerów, następnie wykładamy masę kokosową,
  • na masę kokosową układamy drugą warstwę krakersów a nie wykładamy orzechową masę kajmakową,
  • na masę orzechową układamy trzecią warstwę krakerów i wykładamy masę śmietanową,
  • wierzch ciasta posypujemy resztą pokruszonych krakersów,
  • ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia, najlepiej na całą noc,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *