Przepyszne, orzeźwiające w smaku, bajecznie proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia jest idealnym pomysłem dla osób zapracowanych bądź miłośników szybkich deserów. Jogurtowa delicja świetnie sprawdzi się jako ciasto w upalne dni jak i chłodne wieczory do gorącej kawy lub herbaty :).
Składniki:
- 1600 gram gęstego jogurtu greckiego ( 4 kubki każdy po 400 gram)
- 3 galaretki przeźroczyste ( u mnie winiary smak winogronowy)
- 2 galaretki brzoskwiniowe ( mogą być dowolne ulubione)
- ok 330 gram ciastek delicji o dowolnym smaku
- ok 250 gram herbatników
Przygotowanie:
- przeźroczyste galaretki rozpuszczamy w ok 600 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia,
- brzoskwiniowe galaretki rozpuszczamy w ok 600 ml wody i odstawiamy do ostygnięcia,
- na dno wyłożonej papierem blachy (rozmiar 36x24cm) układamy warstwę herbatników,
- w dużej misce mieszamy jogurty greckie z wystudzoną przeźroczystą galaretką, powstałą masę wylewamy na herbatniki, całość wyrównujemy,
- na masie jogurtowej układamy obok siebie ciastka delicje, ciasto wkładamy do lodówki na ok 20-30 min aby masa zastygła,
- następnie na delicje wylewamy i delikatnie rozprowadzamy brzoskwiniową galaretkę, ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin aby stężało.
Zdjęcia
Witam mam pytanie czy te trzy galaretki rozpuścić w 600ml czy na jedną 600ml?
Trzy opakowania w 600 ml 😉
jogurty miksujemy z galaretką, czy tylko mieszamy łyżką do połączenia?
Mieszamy łyżką lub trzepaczką 😉 Mikser jest zbędny 😉
A ja mam pytanie czy do jogurtów z galaretka można dodać wiórki Kokosowe?
nie robiłam ciasta w tej wersji smakowej z wiórkami ale myślę ze można spróbować 🙂
Czy rzeczywiście z 4 jogurtów wyjdzie tyle masy co na zdjęciu? I to na dużej blaszce?
tak, 4 duże jogurty po 400 ml pojemności plus rozpuszczona galaretka, ciasteczka i galaretka to wszystko daje swoją wysokość i objętość 🙂
Robiłam to według przepisu wstawiłam do lodówki i nie Stegnie dlaczego.. Pierwszy raz mam taki przypadek. I wszystkie składniki do kosza.. Szok.. Da się to uratować
Powiem szczerze że nie wiem czemu Pani nie wyszło, robiłam już kilka razy i u nas nie było problemu ze stężeniem, wielu moich znajomych również robiło to ciasto i nikt nie miał problemu ze stężeniem, każdemu wychodziło, nie mam pojęcia czemu u Pani nie wyszło. Może w za dużej ilości wody rozpuściła Pani galaretki ?, i zrobiło się za bardzo „rozwodnione”?
A jak bym zdjęła to z tych herbatników i dodała trochę żelatyny..
tak sobie myślę że może miała Pani galaretki na mniejszą pojemność wody niż 500 ml, bo aż jestem zdziwiona i zasmucona tym faktem :(. Proszę spróbować z żelatyną i dać znać jak wyszło, ewentualnie podgrzać ale nie zagotować masę i wsypać jeszcze jedną galaretkę, dokładnie wymieszać aż się rozpuści.
Kasia
W 600 ml wody tak jak w przepisie..
no tak ale są galaretki na których opakowaniu jest informacja że są na 500 ml wody ale słyszałam od Pań że bywają i na mniejszą ilość wody, ja robiłam tak jak podałam w przepisie w 600 ml rozpuściłam 3 galaretki.
Witam czy zamist przezroczystych galaretek mozna dac cytrynowe ?
jak najbardziej :). Tak naprawdę smak galaretek jest dowolny. 🙂
Oczywiście 😉
Czy zamiast jugurtu greckiego może być naturalny,? Kurczę nie doczytałam i kupiłam naturalny 🤪.
Tak, ale musi być gęsty 😉
Czy do jogurtów można dodać np. cytrynową galaretkę?
smak galaretek jest dowolny 🙂
Rozumiem, że wszystkie galaretki użyte w przepisie są na 500 ml wody.
Ja zamiast delicji daję owoce: maliny, winogrona, truskawki, banany. Co kto lubi