Biszkopt z masą serową i wiórkami kokosowymi

Biszkopt z masą serową i wiórkami kokosowymi

Przepis od teściowej 😉 Biszkopt z masą serową i wiórkami kokosowymi to jedno z tych ciast, których wykonanie jest bajecznie proste i szybkie. Idealnie nadaje się na każdą okazję czy to na święta czy też zwykłą popołudniową kawa. Połączenie masy serowej z wiórkami kokosowymi tworzy idealny smak, który zaskoczy nie jednego wielbiciela słodkości.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa:

  • 1 kostka masła (temp pokojowa)
  • 1/2 kg twarogu pół tłustego (w kostkach)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Ubijamy białka z 6 jaj ze szczyptą soli i dodajemy 1 szklankę cukru oraz żółtka z jaj i ponownie całość ubijamy. Następnie delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając.
  2. Ciasto przedkładamy do blaszki i pieczemy przez około 40 minut (do momentu aż się zarumieni) w temperaturze 180-200 stopni. Samo ciasto warto też sprawdzać patyczkiem nakłuwając ciasto. Gdy patyczek po wyjęciu będzie suchy to znaczy że ciasto jest gotowe.
  3. Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy. W tym celu twaróg należy rozgnieść widelcem w miseczce i wymieszać z cukrem pudrem. Pozostawiamy ją na około 5 minut aby cukier się rozpuścił.
  4. Do naszego twarogu dodajemy kostkę masła (musi być w temperaturze pokojowej – miękkie) i całość dokładnie miksujemy. Pod koniec mieszania dodajemy kilka kropel soku z cytryny.
  5. Wystudzony biszkopt należy przekroić na pół i na pierwszą połówkę równomiernie rozsmarować naszą połową masy.
  6. Następnie przykrywamy ciasto drugą połówką biszkoptu i ponownie smarujemy pozostałą masą.
  7. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi (około 10 łyżek).

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *