Kruche rogaliki z marmolada, coś co lubią nie tylko dzieci :). Mój smak dzieciństwa który próbuję odtworzyć.. Smakują wyśmienicie same bądź z kubkiem gorącego kakao lub kawy… Prawdziwy raj dla łasuchów i fanów kruchego ciasta oraz marmolady.. :)..
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 200 gram masła bądź margaryny
- 2 żółtka
- 1 bardzo czubata łyżka gęstej kwaśniej śmietany
- szczypta soli
- 1/3 szklanki cukru
- twarda marmolada
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, wyrobione ciasto zawijamy w woreczek lub owijamy folia spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 2-3 godziny do schłodzenia,
- Ciasto dzielimy na 3 części, każdą z części rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm,
- Przy pomocy większego talerza wycinamy z ciasta koło,
- ciasto dzielimy na trójkąty, na każdy nakładamy czubatą łyżeczkę marmolady, zawijając ku środkowi formujemy rogaliki,
- Rogaliki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 15 min w temperaturze ok 190 stopni na słoty kolor,
- przed włożeniem do piekarnika rogaliki możemy posmarować białkiem które zostało nam po zużyciu żółtek do ciasta,
- upieczone, ostudzone rogaliki możemy oprószyć cukrem pudrem,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Na ile MNIEJ więcej sztuk przepis ? Mam zamiar dziś robić mniaaaam😘
oj już nie pamiętam ale cały dość spory talerz 🙂
Skoro dzielimy na 3 części to z każdej będzie 8 szt. więc w sumie 24
u mnie jak widać na zdjęciu wyszło 9 rogalików z jednej części 🙂