Kruche rogaliki z marmoladą

Kruche rogaliki z marmolada, coś co lubią nie tylko dzieci :). Mój smak dzieciństwa który próbuję odtworzyć.. Smakują wyśmienicie same bądź z kubkiem gorącego kakao lub kawy… Prawdziwy raj dla łasuchów i fanów kruchego ciasta oraz marmolady.. :)..

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 200 gram masła bądź margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 bardzo czubata łyżka gęstej kwaśniej śmietany
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • twarda marmolada

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, wyrobione ciasto zawijamy w woreczek lub owijamy folia spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 2-3 godziny do schłodzenia,
  • Ciasto dzielimy na 3 części, każdą z części rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm,
  • Przy pomocy większego talerza wycinamy z ciasta koło,
  • ciasto dzielimy na trójkąty, na każdy nakładamy czubatą łyżeczkę marmolady, zawijając ku środkowi formujemy rogaliki,
  • Rogaliki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 15 min w temperaturze ok 190 stopni na słoty kolor,
  • przed włożeniem do piekarnika rogaliki możemy posmarować białkiem które zostało nam po zużyciu żółtek do ciasta,
  • upieczone, ostudzone rogaliki możemy oprószyć cukrem pudrem,

Zdjęcia

4 Comments on “Kruche rogaliki z marmoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *