Ciasto pawie oczko to jeden z tych przepisów które jest w mojej rodzinie od lat. To ciasto przypomina mi moje dzieciństwo i jest jednym z pierwszych które robiłam z zapisków mojej mamy. Stary przepis który zaskoczy Was swoim nietypowym wyglądem i smakiem.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
Ciasto kruche:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny (250g)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka z jaj
- 1 szklanka cukru
- około 2 łyżki kakao
- można dodać 1-2 łyżki śmietany 18% jeśli ciasto słabo się zagniata
[wp_ad_camp_5]
Masa:
- 1 kostka masła (200g)
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 1/2 litra mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowe:
- słoik dżemu do posmarowania warstwy kruchego ciasta (wiśniowy, porzeczkowy lub śliwkowy wg własnego uznania 😉 )
[wp_ad_camp_5]
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- ciasto kruche zagniatamy, dzielimy na dwie części,jedną część rozwałkujemy do blachy, smarujemy dżemem.
- do drugiej części kruchego ciasta dodajemy kakao, dzielimy je na 5 części z których robimy cienkie wałeczki i układamy wzdłuż blachy na dżemie, ( ja zrobiłam 4 ale z 5 jest ładniejsze w przekroju 🙂 ),
- całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min.
- następnie w drugiej blaszce pieczemy biszkopt: ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, pieczemy ok 30-40 min do suchego patyczka, studzimy,
[wp_ad_camp_5]
- Cukier, cukry wanilinowe, mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy w misce ze szklanką mleka, drugą szklankę mleka zagotowujemy, do gotującego się mleka wlewamy wymieszaną masę z miski i zagotowujemy jak budyń szybko mieszając, zdejmujemy z gazu i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
- wystudzoną masę budyniową miksujemy wraz z kostką masła,
- zmiksowaną masę wykładamy na wystudzone kruche ciasto z dżemem, przykrywamy biszkoptem,
- gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą lub polewą,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia