Ciasto pawie oczko

Ciasto pawie oczko to jeden z tych przepisów które jest w mojej rodzinie od lat. To ciasto przypomina mi moje dzieciństwo i jest jednym z pierwszych które robiłam z zapisków mojej mamy. Stary przepis który zaskoczy Was swoim nietypowym wyglądem i smakiem.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka z jaj
  • 1 szklanka cukru
  • około 2 łyżki kakao
  • można dodać 1-2 łyżki śmietany 18% jeśli ciasto słabo się zagniata

Masa:

  • 1 kostka masła (200g)
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowe:

  • słoik dżemu do posmarowania warstwy kruchego ciasta (wiśniowy, porzeczkowy lub śliwkowy wg własnego uznania 😉 )

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • ciasto kruche zagniatamy, dzielimy na dwie części,jedną część rozwałkujemy do blachy, smarujemy dżemem.
  • do drugiej części kruchego ciasta dodajemy kakao, dzielimy je na 5 części z których robimy cienkie wałeczki i układamy wzdłuż blachy na dżemie, ( ja zrobiłam 4 ale z 5 jest ładniejsze w przekroju 🙂 ),
  • całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min.
  • następnie w drugiej blaszce pieczemy biszkopt: ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, pieczemy ok 30-40 min do suchego patyczka, studzimy,
  • Cukier, cukry wanilinowe, mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy w misce ze szklanką mleka, drugą szklankę mleka zagotowujemy, do gotującego się mleka wlewamy wymieszaną masę z miski i zagotowujemy jak budyń szybko mieszając, zdejmujemy z gazu i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
  • wystudzoną masę budyniową miksujemy wraz z kostką masła,
  • zmiksowaną masę wykładamy na wystudzone kruche ciasto z dżemem, przykrywamy biszkoptem,
  • gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą lub polewą,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *