Ciasto Słonecznik

Ciasto słonecznik należy do tego rodzaju wypieków które znikają w mgnieniu oka :). Puszysty biszkopt, słodka masa z karmelizowanym chrupiącym słonecznikiem z dodatkiem delikatnej śmietanki i tartej czekolady. Całość określić możemy jednym słowem „obłęd”.. Ten przepis na stałe zagości w mojej kuchni.

[wp_ad_camp_5]

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody

Składniki na masę :

  • 1 puszka masy kajmakowej 400 gram
  • 1 margaryna lub masło 250 gram
  • śmietana 30% 500 ml
  • 2 śmietanki fix
  • 50 gram mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki nasion słonecznika
  • 100 gram masła
  • 100 gram cukru
  • 2 łyżki cukru pudru

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • na patelnie wysypujemy nasiona słonecznika, dodajemy 100 gram masła i 100 gram cukru, całość podgrzewamy mieszając aż do rozpuszczenia się masła i połączenia składników,
  • przekładamy słonecznik z patelni na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach aż słonecznik ładnie zbrązowieje, zarumieniony słonecznik przekładamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia,
  • następnie pieczemy biszkopt: ubijamy białka na sztywną pianę, kolejno dodając cukier, żółtka wodę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, biszkopt pieczemy do suchego patyczka, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia,

[wp_ad_camp_5]

  • 250 gram margaryny w temperaturze pokojowej lub masła miksujemy razem z kajmakiem, do zmiksowanej masy dodajemy karmelizowane nasiona słonecznika, całość dokładnie miksujemy,
  • gotową masę wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po wystudzonym biszkopcie, całość wstawiamy do lodówki na ok godzinę- półtorej aby masa stężała,
  • śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śmietankami fix wg instrukcji na opakowaniu, ubitą śmietanę wykładamy na masę słonecznikową, całość oprószamy startą na tarce czekoladą,
  • gotowe ciasto chłodzić w lodówce kilka godzin przed podaniem najlepiej całą noc (ciasto robione w blaszce 36×24 cm)

[wp_ad_camp_5]

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *