Ciasto słonecznik należy do tego rodzaju wypieków które znikają w mgnieniu oka :). Puszysty biszkopt, słodka masa z karmelizowanym chrupiącym słonecznikiem z dodatkiem delikatnej śmietanki i tartej czekolady. Całość określić możemy jednym słowem „obłęd”.. Ten przepis na stałe zagości w mojej kuchni.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody
Składniki na masę :
- 1 puszka masy kajmakowej 400 gram
- 1 margaryna lub masło 250 gram
- śmietana 30% 500 ml
- 2 śmietanki fix
- 50 gram mlecznej lub gorzkiej czekolady
- 2 szklanki nasion słonecznika
- 100 gram masła
- 100 gram cukru
- 2 łyżki cukru pudru
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- na patelnie wysypujemy nasiona słonecznika, dodajemy 100 gram masła i 100 gram cukru, całość podgrzewamy mieszając aż do rozpuszczenia się masła i połączenia składników,
- przekładamy słonecznik z patelni na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach aż słonecznik ładnie zbrązowieje, zarumieniony słonecznik przekładamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia,
- następnie pieczemy biszkopt: ubijamy białka na sztywną pianę, kolejno dodając cukier, żółtka wodę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, biszkopt pieczemy do suchego patyczka, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia,
[wp_ad_camp_5]
- 250 gram margaryny w temperaturze pokojowej lub masła miksujemy razem z kajmakiem, do zmiksowanej masy dodajemy karmelizowane nasiona słonecznika, całość dokładnie miksujemy,
- gotową masę wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po wystudzonym biszkopcie, całość wstawiamy do lodówki na ok godzinę- półtorej aby masa stężała,
- śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śmietankami fix wg instrukcji na opakowaniu, ubitą śmietanę wykładamy na masę słonecznikową, całość oprószamy startą na tarce czekoladą,
- gotowe ciasto chłodzić w lodówce kilka godzin przed podaniem najlepiej całą noc (ciasto robione w blaszce 36×24 cm)
[wp_ad_camp_5]
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia