Zakręcone kruche cynamonki to ciasteczka które bardzo szybko znikają z talerza :). Bardzo łatwe w przygotowaniu aromatyczne, delikatne, przepyszne z nutą cynamonu idealnie wpasują się w zimowy, świąteczny klimat.
Składniki:
- 350 gram mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 120 gram cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 200 gram masła
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy, 180 gram miękkiego masła ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajko i mieszamy ok minuty,
- dodajemy suche składniki do mokrych i wyrabiamy,
- gotowe ciasto dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na ok godzinę do schłodzenia,
- 20 gram masła rozpuszczamy
- na stolnicy/ blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy każdą część ciasta na prostokąt , smarujemy roztopionym masłem, oprószamy cynamonem i zwijamy tworząc roladę,
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia,
- tak przygotowane dwie rolady kroimy na ok 1 cm plastry i rozkładamy na blasze,
- ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10-15 min
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2019/11/78254584_568941570315742_2324745611254956032_n-scaled.jpg?fit=735%2C551&ssl=1)
![](https://i2.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2019/11/77383792_980922618936734_3628770121238970368_n-scaled.jpg?fit=735%2C551&ssl=1)