Zakręcone kruche cynamonki

Zakręcone kruche cynamonki to ciasteczka które bardzo szybko znikają z talerza :). Bardzo łatwe w przygotowaniu aromatyczne, delikatne, przepyszne z nutą cynamonu idealnie wpasują się w zimowy, świąteczny klimat.

Składniki:

  • 350 gram mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 120 gram cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 200 gram masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  • Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy, 180 gram miękkiego masła ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajko i mieszamy ok minuty,
  • dodajemy suche składniki do mokrych i wyrabiamy,
  • gotowe ciasto dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na ok godzinę do schłodzenia,
  • 20 gram masła rozpuszczamy
  • na stolnicy/ blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy każdą część ciasta na prostokąt , smarujemy roztopionym masłem, oprószamy cynamonem i zwijamy tworząc roladę,
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia,
  • tak przygotowane dwie rolady kroimy na ok 1 cm plastry i rozkładamy na blasze,
  • ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10-15 min

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *