Jeden z deserowych symboli epoki PRL-u :). Ten przepis na tradycyjny blok czekoladowy jest w mojej rodzinie od lat. Jest to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto które zawsze wychodzi. Prawdziwy smak i wspomnienia z dzieciństwa :).
Składniki:
- 2 margaryny
- 500 gram mleka w proszku
- 4 czubate łyżki kakao
- 16 łyżek wody
- 2 szklanki cukru
- 300 gram herbatników
Przygotowanie:
- do dużej miski przesiewamy mleko w proszku,
- herbatniki kruszymy/łamiemy na drobne kawałki,
- w garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem, kakao i wodą, całość zagotowujemy i wlewamy mieszając do miski z przesianym mlekiem,
- do powstałej masy wsypujemy herbatniki i całość dokładnie mieszamy,
- wymieszaną masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, wyrównujemy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia,
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2019/11/77080307_2437448799805399_3891667354349731840_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2019/11/77196587_582935799135900_8518271735521345536_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2019/11/77147670_447292295825222_5425497680098885632_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2019/11/78532011_602285917207500_5492130240815693824_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)