Ciasto budyniowo-jabłkowy duet

Ciasto budyniowo-jabłkowy duet to wspaniała kompozycja słodko-kwaśnej masy jabłkowej i lekkiej delikatności budyniu. Całość dopełnia pyszna polewa czekoladowa :). Szybkie w przygotowaniu, bardzo łatwe ciasto bez pieczenia które zachwyca swoim smakiem.

Składniki:

  • 8 dużych jabłek
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 1 lub 2 łyżeczki cynamonu w zależności od smaku jaki chcemy uzyskać
  • 400 gram herbatników
  • 1 litr mleka
  • 3 budynie waniliowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 125 gram margaryny/masła
  • tabliczka czekolady lub dowolna polewa czekoladowa

Przygotowanie:

  • Jabłka obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach, następnie zagotowujemy je, gotujemy mieszając 3-4 min. Wyłączamy gaz, wsypujemy galaretki i mieszamy aż galaretki się rozpuszczą,
  • na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia ( forma 36×24 cm )układamy pierwszą warstwę herbatników, na herbatniki wykładamy i rozprowadzamy gorąca masę jabłkową, układamy drugą warstwę herbatników,
  • w garnku zagotowujemy 800 ml mleka, w 200 ml mleka mieszamy budynie,mąkę, cukier i cukier wanilinowy następnie dodajemy do gotującego się mleka, cały czas mieszając,
  • do ugotowanego gorącego budyniu dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę/masło i mieszamy energicznie do połączenia się składników i powstania jednolitej masy,
  • masę budyniową wykładamy i rozprowadzamy po herbatnikach, układamy trzecią warstwę herbatników,
  • na herbatniki wylewamy rozpuszczoną czekoladę lub polewę czekoladową wg własnego uznania

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

6 Comments on “Ciasto budyniowo-jabłkowy duet”

  1. W smaku dobre, tylko ciasteczka na spodzie zrobiły się bardzo mokre i był problem żeby w całości nałożyć 😉 na nastepny raz wyłoże masę jabłkową jak będzie chłodniejsza i ocenie czy tutaj był problem 😉

Skomentuj G30 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *