Bananowiec

Bananowe ciasto z kremową masą na ciemnym biszkopcie smakuje wyśmienicie. Idealne na każdą porę roku. Galaretka która daje nutę orzeźwienia. Proste w wykonaniu i szybkie ciasto na każdą okazję :).

[wp_ad_camp_5]

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki

Pozostałe składniki :

  • 2 cytrynowe galaretki
  • 660-700 ml śmietany 30 % ( ja użyłam 2 każda o pojemności 330 ml)
  • 6 bananów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 9 łyżeczek żelatyny
  • 6 łyżek wody
  • połówka cytryny

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka, wodę. Wyłączamy miksowanie, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 min do suchego patyczka, upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia,
  • w 3 szklankach gorącej wody rozpuszczamy galaretki i odstawiamy do ostygnięcia,
  • obrane banany kładziemy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały,
  • do miski przekładamy 3 banany, wsypujemy cukier i blendujemy/miksujemy na gładką masę,
  • 9 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w 6 łyżkach gorącej wody, ( gdyby żelatyna się dobrze nie rozmieszała należy ją podgrzać w kąpieli wodnej)
  • ubijamy śmietanę na sztywną pianę,
  • dobrze rozpuszczoną żelatynę (nie gorącą ) dodajemy do masy bananowej, dokładnie mieszamy następnie łączmy masę bananową ze śmietaną,
  • wymieszaną masę wylewamy na biszkopt, pozostałe banany kroimy w plasterki, układamy na masę bananową, ciasto wkładamy na ok 1-1,5 do lodówki aby masa stężała, po tym czasie wyciągamy i polewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc aby dobrze stężało,

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *