Bananowe ciasto z kremową masą na ciemnym biszkopcie smakuje wyśmienicie. Idealne na każdą porę roku. Galaretka która daje nutę orzeźwienia. Proste w wykonaniu i szybkie ciasto na każdą okazję :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
Pozostałe składniki :
- 2 cytrynowe galaretki
- 660-700 ml śmietany 30 % ( ja użyłam 2 każda o pojemności 330 ml)
- 6 bananów
- 1/2 szklanki cukru
- 9 łyżeczek żelatyny
- 6 łyżek wody
- połówka cytryny
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka, wodę. Wyłączamy miksowanie, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 min do suchego patyczka, upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia,
- w 3 szklankach gorącej wody rozpuszczamy galaretki i odstawiamy do ostygnięcia,
- obrane banany kładziemy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały,
- do miski przekładamy 3 banany, wsypujemy cukier i blendujemy/miksujemy na gładką masę,
- 9 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w 6 łyżkach gorącej wody, ( gdyby żelatyna się dobrze nie rozmieszała należy ją podgrzać w kąpieli wodnej)
- ubijamy śmietanę na sztywną pianę,
- dobrze rozpuszczoną żelatynę (nie gorącą ) dodajemy do masy bananowej, dokładnie mieszamy następnie łączmy masę bananową ze śmietaną,
- wymieszaną masę wylewamy na biszkopt, pozostałe banany kroimy w plasterki, układamy na masę bananową, ciasto wkładamy na ok 1-1,5 do lodówki aby masa stężała, po tym czasie wyciągamy i polewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc aby dobrze stężało,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia