Bananowiec

, Bananowiec

Bananowe ciasto z kremową masą na ciemnym biszkopcie smakuje wyśmienicie. Idealne na każdą porę roku. Galaretka która daje nutę orzeźwienia. Proste w wykonaniu i szybkie ciasto na każdą okazję :).

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki

Pozostałe składniki :

  • 2 cytrynowe galaretki
  • 660-700 ml śmietany 30 % ( ja użyłam 2 każda o pojemności 330 ml)
  • 6 bananów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 9 łyżeczek żelatyny
  • 6 łyżek wody
  • połówka cytryny

Przygotowanie:

  • pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka, wodę. Wyłączamy miksowanie, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 min do suchego patyczka, upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia,
  • w 3 szklankach gorącej wody rozpuszczamy galaretki i odstawiamy do ostygnięcia,
  • obrane banany kładziemy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały,
  • do miski przekładamy 3 banany, wsypujemy cukier i blendujemy/miksujemy na gładką masę,
  • 9 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w 6 łyżkach gorącej wody, ( gdyby żelatyna się dobrze nie rozmieszała należy ją podgrzać w kąpieli wodnej)
  • ubijamy śmietanę na sztywną pianę,
  • dobrze rozpuszczoną żelatynę (nie gorącą ) dodajemy do masy bananowej, dokładnie mieszamy następnie łączmy masę bananową ze śmietaną,
  • wymieszaną masę wylewamy na biszkopt, pozostałe banany kroimy w plasterki, układamy na masę bananową, ciasto wkładamy na ok 1-1,5 do lodówki aby masa stężała, po tym czasie wyciągamy i polewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc aby dobrze stężało,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *