Pierogi z kaszą gryczana i twarogiem

Wspaniałe danie dla miłośników pierogów i nie tylko :). Mięciutki, kremowy farsz i cienkie ciasto sprawia że pierogi rozpływają się w ustach. Można je podawać z okrasą lub kwaśną śmietaną. Spróbuj i sprawdź w której wersji posmakują Tobie najbardziej :).

Składniki na farsz:

  • 100 gram kaszy gryczanej,
  • 250 gram twarogu półtłustego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 czubate łyżki smalcu lub masła ( ja używam smalcu, lepiej mi smakują, ale to kwestia gustu 🙂 ,

Składniki na ciasto :

  • 550 gram mąki pszennej
  • ok 300 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 30 ml oleju

Przygotowanie:

  • kaszę gotujemy w osolonej wodzie na miękko, ok 2-3 minuty dłużej niż pokazany czas na opakowaniu,
  • ugotowaną kaszę przekładamy do miski,
  • na patelni na smalcu podsmażamy pokrojoną w dość drobną kostkę cebulę,
  • zeszkloną cebulkę wraz z tłuszczykiem przekładamy do kaszy, dodajemy twaróg i całość ręcznie wyrabiamy do połączenia składników, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania,
  • W misce lub na stolnicy wyrabiamy ciasto na pierogi, przykrywamy miską lub talerzem aby chwilę odpoczęło,
  • w międzyczasie gotujemy osoloną wodę na pierogi ,
  • Na oprószonej mąką stolnicy lub blacie rozwałkowujemy cienko ciasto, wykrawamy szklanką koła, nakładamy farsz, zlepiamy,
  • gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3-4 min,
  • po wyciągnięciu na talerz polewamy okrasą ( u mnie na smalcu podsmażona kiełbaska ) lub jemy ze śmietaną,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *